Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária is befogadott egy guantánamói foglyot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 5. 14:36

Megérkezett Bulgáriába a szerdára virradó éjszaka egy fogoly a guantánamói börtöntáborból – közölte a bolgár parlament belbiztonsági bizottságának elnökhelyettese. Az országba befogadott férfi személyazonosságáról hivatalosan nem közöltek részleteket, de a 24 Csasza (24 óra) című napilap úgy értesült, hogy egy 38 éves, Szíriában született kurd férfiról van szó.

A fogoly csaknem nyolc évet raboskodott a guantánamói amerikai támaszponton lévő, felszámolás alatt álló különleges börtönben.

Az amerikai védelmi minisztérium kedden közzétett adatai szerint még 181 rabot tartanak fogva Guantánamón. Jóllehet Barack Obama elnök 2009. januári beiktatása után bejelentette, hogy egy éven belül be akarja zárni a börtöntábort, az ott fogva tartott személyek száma csak fokozatosan csökken.

Emberjogi szervezetek évek óta tiltakoznak a foglyok jogi státusának tisztázatlansága és a rabokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

Az Egyesült Államok arra kérte szövetségeseit, hogy járuljanak hozzá a börtöntábor bezárásához, és fogadjanak be guantánamói rabokat. Washington ezenkívül arra készül, hogy az Illinois állambeli Thomson börtönébe szállít át több foglyot a Kuba szigetén lévő amerikai börtöntáborból.

Címkékjog