Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A katonai ruházatot is érintik a divathullámok”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 5. 16:50

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be Dr. Baczoni Tamás őrnagy, főmuzeológus és Molnár Sándor újságíró Magyar katonai egyenruhák 1957-1990 című albumát. A mű megszületésének körülményeiről és aktualitásáról a kötet alkotói számoltak be.

A könyv a magyar fegyveres erők 1957-1990 között viselt egyenruházatát mutatja be: az 1956-os forradalom és a rendszerváltás közötti több mint három évtized, a Kádár-korszak katonai egyenruháit ismerheti meg az olvasó.

A bemutatón a szerzők hangsúlyozták: nem egy szakmai könyvet akartak kiadni, hanem olyat, amely mindenki érdeklődését felkeltheti, legyen az katona vagy civil. Molnár Sándor a jelenlévőknek elárulta: a kötet munkálatai már öt évvel ezelőtt elkezdődtek, és idén fejeződtek be. Baczoni Tamás hozzátette, reméli, a könyvnek hamar lesz folytatása is.

Dr. Holló József nyá. altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója elmondta: a sorozat első kötete a Magyar Királyi Hadsereg, az 1926 és 1945 közötti időszak egyenruháit volt hivatott bemutatni, míg a második az 1946 és 1950 közötti időszak uniformisaira fókuszált. A bemutatott harmadik kötet számos fényképet és korabeli dokumentumot vonultat fel az érdeklődő előtt – ezzel teljes képet adva a Magyar Honvédség és az egykori Néphadsereg történelméről is.„A katonai egyenruhák történetében is megjelennek a modernizációs törekvések, divathullámok", mondta később a honvedelem.hu érdeklődésére. A főigazgató kiemelte: az egyenruha történetének ezen időszakában megjelentek azok a kiegészítő tárgyak, melyek a civil életben jól beváltak, mint a pamut alsónadrág, vagy a zokni, és természetesen a színre is odafigyeltek a tervezők. „Azóta a színnyomásos gyakorlóruhák is divatosak, már több hadsereg is használja ezeket. Magyarországon a 1965 és 1982 számítanak fordulópontnak, mikor a ruházati mérnökök olyan fejlesztésekbe fogtak, melyek során a praktikát tartották szem előtt, és a harci gyakorlótereken az álcázás problematikáját is figyelembe vették", tette hozzá.

Mint azt Holló József elmondta, ebben az időszakban megjelent a finom bőr anyaga, és nagy hangsúlyt fektettek a nagy magassági öltözetekre, a felderítők ruházatára, továbbá a páncélosoknál.megjelent a praktika.
A főigazgató kitért a jelenleg is használatos modern ruházatra. Mint lapunknak mondta: ezek jó minőségűek, szakítószilárdságuk nagyon jó és eső elleni lepergető képességgel rendelkeznek napjaink uniformisai. „Napjainkban sokféle lábbelit is kipróbálnak, hogy az állandó, bakancsban történő feladat végrehajtás ne okozzon gondot. Nagyon fontos, hogy a terephez, az időjáráshoz, az adott napszakhoz, a hőmérsékletekhez alkalmazkodjon a katona ruházata – az afganisztáni misszióban szolgáló katonák így fel vannak készülve az éjszakai hidegre és a nappali hőségre is", tette hozzá.