Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb terrorellenes szigorítás Amerikában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 6. 6:42

A terrorellenes repülési tilalmi lista sűrűbb ellenőrzését írta elő a légitársaságok számára az amerikai belbiztonsági minisztérium a New York-i merényletkísérlet utáni intézkedésében. Az amerikai kormány kötelezővé teszi, hogy a légitársaságok két órán belül frissítsék a terrorgyanús személyeket tartalmazó listát, ha értesítést kapnak arról, hogy az megújult.

A szombati merényletkísérlet gyanúsítottja, a pakisztáni születésű Faisal Shahzad annak ellenére felszállhatott hétfőn este az Emirates légitársaság járatára, hogy az amerikai hatóságok már órákkal korábban feltették nevét a tilalmi listára. Ennek ismeretében a férfinak nem adhattak volna el repülőjegyet, nem kaphatott volna beszállókártyát, és nem engedhették volna fel a gépre.

A légitársaságoknak eddig 24 óránként kellett frissíteniük a terrorellenes listát. Azt a társaságot, amelyik nem fogja betartani a kétórás frissítési kötelezettséget, megbüntetik.

Shahzadot szinte az utolsó pillanatban kapták el: hétfő éjjel startoló repülőgépe már a kifutópálya felé gurult, amikor az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei megállíttatták a gépet és leszállították róla a férfit. A vám- és határőrizeti hatóság tisztjei állítólag alig fél órával a felszállás előtt szúrták ki Shahzad nevét az utaslistán, azután rendelték vissza a gépet.

A hírtévék szerdán lejátszották a felvételt arról a rövid párbeszédről a pilóta és az irányítótorony között, amikor az utóbbi, általa nem ismertetett ok miatt, visszafordította a Dubajba induló repülőgépet.

A hatóságok rekordidő, 53 óra és 20 perc alatt fogták el a gyanúsítottat, a letartóztatás bizonyos részletei azonban homályosak. A belbiztonsági minisztérium korábban azt közölte, hogy már a letartóztatás előtt órákkal korábban megfigyelés alatt tartották az illetőt. A CNN szerint elképzelhető, hogy a férfit az FBI egy időre szem elől tévesztette, és csak az utolsó pillanatban sikerült ismét nyomára bukkanni; Eric Holder igazságügy-miniszter kedden nem adott pontos tájékoztatást arról, hogy mi történt.