Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komplex európai rakétavédelmi rendszert sürget Rasmussen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 6. 6:44

A NATO részvételét szorgalmazta szerdán a szervezet főtitkára annak az – eredetileg az Egyesült Államokból kiindult – elképzelésnek a megvalósításában, amely az egész európai kontinens rakétavédelmi rendszerének kiépítésére irányul. A terv megvalósítása – mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen – 200 millió euróba kerülne.

Felszólította az észak-atlanti szervezet tagállamait, hogy vegyenek részt a vállalkozásban.

“Európának további hozzájárulást kell tennie saját megvédése érdekében" – jelentette ki Rasmussen, és azt hangsúlyozta, hogy az ár nem is túlzottan magas.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO már mintegy 833 millió eurós fejlesztést hajtott végre olyan rakétavédelmi rendszeren, amely a küldetésben levő katonáit képes megvédeni. E rendszer olyan kiegészítése és továbbfejlesztése, amely nem csupán a haderőnek, hanem az európai tagországok teljes lakosságának rakétaoltalmat jelenthetne, kevesebb mint 200 millió euróból megoldható – mondta, hozzátéve, hogy a 28 NATO-tagország 10 évre elnyújtva fedezhetné a költségeket.

A főtitkár által említett összeg nem sokkal több, mint egy korszerű harci repülőgép ára.

Technikai részleteket nem árult el Rasmussen a sajtótájékoztatón, de NATO-források szerint az egyes szövetségesek már meglévő rakétavédelmi rendszereinek szoros összekapcsolásáról, az ellenőrzés és parancsnoklás “NATO-gerincének" megteremtéséről lenne szó alapvetően.

Rasmussen azt szeretné, ha a rakétarendszer kiépítéséről már novemberben, a lisszaboni NATO-csúcstalálkozón kedvező döntés születne.

Barack Obama amerikai elnök tavaly lemondott az elődei által tervezett, Lengyelországban, illetve a Cseh Köztársaság területén telepítendő rakétavédelmi rendszer gondolatáról. Ehelyett rugalmasabb megoldásmódok kidolgozására adott utasítást, nem kizárva az orosz rakétavédelmi rendszerrel való összekapcsolás gondolatát sem.

CímkékNATOrakéta