Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária kegyeiért versengenek

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 14. 11:03

A francia hadihajógyártó (DCNS) hónapokig tárgyalt négy lopakodó Gowind korvett Bulgáriának történő eladásáról. Ez jó üzletnek tűnt a vásárló ország számára, hiszen a munka nagy részét Bulgáriában hajtanák végre, a mérnökök speciális felkészítése pedig Franciaországban történne.

A nagy harcértékű hajók azonban megközelítőleg 300 millió dollárba kerülnének, Bulgária viszont jelenleg nem tud ennyit szánni a flotta fejlesztésére. Ezért, a sikeres megállapodás érdekében, a DCNS felajánlotta, hogy 13%-kal csökkenti a kínálati árat.

Ekkor jött a képbe Hollandia sokkal kedvezőbb ajánlata, ami két darab Wielingen fregattot foglal magába egyenként körülbelül 30 millió dollárért. Van még egy kedvező ajánlat, ami további három darab hajóra (az egyik egy aknakutató) vonatkozóan 72 millió dollárjába kerülne Bulgáriának. Ez többek között azért is kecsegtető, mert Bulgária két évvel ezelőtt már vásárolt egy Wielingen hajót Belgiumból, amivel maximálisan meg is volt elégedve. A hollandok ajánlatát elfogadva Bulgária összesen 5 darab hajóra tenne szert, fenntartásuk és kiképzésük pedig egyszerű keretek között zajlana. A hajók jó szolgálatot tennének a Fekete-tengeren, ahol a legnagyobb problémát nem egy komolyabb fegyveres konfliktus esélye, hanem a csempészek jelentik.