Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cipruson is elégedettek a magyar katonákkal

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 14. 11:11

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár csütörtökön felkereste a Nicosiában állomásozó békefenntartó kontingens főhadiszállását, meglátogatta az ott szolgálatot teljesítő magyar katonákat, és a megosztott szigetország fővárosban tárgyalt a helyi külügyi és védelmi államtitkárral.

Az európai perspektíva keretében kell megoldást találni a ciprusi és a koszovói problémákra – ebben egyetértés volt Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és ciprusi tárgyalópartnerei csütörtöki nicosiai megbeszélésein. Vadai Ágnes a megosztott szigetország fővárosban tárgyalt Alexandrosz Zenon külügyi és Petrosz Kareklasz védelmi államtitkárral, illetve Jiannakisz Omiruval, a képviselőház védelmi bizottságának elnökével. A tárgyalópartnerek széleskörű tájékoztatást adtak a ciprusi helyzetről. Vadai Ágnes szerint egybehangzóan állapították meg, hogy “ami igaz Ciprusra, az igaz Koszovóra is", nevezetesen, hogy az európai perspektíva érvényesítése a rendezésben az egyetlen megoldás mind a ciprusi, mind pedig a koszovói kérdéskörre.

Vadai Ágnes kitért arra, hogy Ciprus a koszovói kérdésben más álláspontot képvisel, mint nagyon sok európai uniós állam, de elfogadja azt a budapesti állásfoglalást, hogy Szerbiának is a megoldás részesének kell lennie, s az európai perspektíva adhat keretet mind a ciprusi, mind pedig a koszovói rendezésre.
A magyar államtitkárt arra kérték tárgyalópartnerei, hogy Magyarország a továbbiakban is ugyanúgy támogassa a ciprusi rendezést, mint ahogyan eddig: minden bizalomépítő lépés mellett álljon ki, az olyan intézkedések mellett, amelyek elősegítik a ciprusi görög és török közösség közeledését. Vadai Ágnes utalt arra, hogy 2008. februárjában elnökválasztások lesznek Cipruson, s tárgyalópartnerei derűlátással nyilatkoztak arról, hogy azután újra elindulnak azok a rendezési folyamatok, amelyek megtorpantak az elmúlt időszakban. Pártállásuktól függetlenül világossá tették, hogy az elnökválasztás után azonnal vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz.

Vadai Ágnes csütörtökön felkereste a Nicosiában állomásozó békefenntartó kontingens (UNFICYP) főhadiszállását, meglátogatta az ott szolgálatot teljesítő magyar kontingenst. Az államtitkár asszony tárgyalt a táborban Michael Möllerrel, az ENSZ-főtitkár ciprusi különmegbízottjával, misszióvezetővel és Rafael José Barni vezérőrnaggyal, az UNFICYP katonai parancsnokával.
Hegymegi Zoltán alezredes, a magyar kontingens parancsnoka megerősítette, hogy a tárgyalások során mind a misszióvezető, mind pedig a katonai főparancsok egyértelművé tette, hogy maximálisan meg van elégedve a magyar katonákkal.

Az alezredes külön sikernek és elismerésnek nevezte azt, hogy a magyar kontingensen belül szolgáló katonai rendészek immár a “második helyre" kerültek rangsorban, mivel a négyes szektor területén a felelősségi körzetükbe adtak egy különálló katonai állomást.
A magyar parancsnok szerint mindezt rátermettségükkel és felkészültségükkel, illetve a kiemelkedő nyelvtudásukkal érték el a katonai rendészek. Megjegyezte, hogy a katonai rendészetnél “nem lehet tévedni", minden egyes szónak súlya van, különösen a jegyzőkönyvek és jelentések készítésénél.
Hegymegi parancsok szerint a magyar katonák nemcsak a szolgálatban, hanem a békefenntartók rendezte sportversenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el, kiváltképpen a futásban és tájfutásban, illetve a helyi “katonai járőrbajnokságban" is jól szerepeltek.