Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újságírókkal találkoztak a felderítők

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 14. 10:08

A helyi médiumok újságírói látogatták meg december 12-én a debreceni Bocskai István lövészdandárt A hajdúhadházi bázison rövid tájékoztatót hallgattak meg az alakulatról, majd a 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinak látványos bemutatóján vettek részt.

A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison az újságírókat Kovács József dandártábornok, az alakulat parancsnoka fogadta, aki egy rövid bemutató keretében ismertette a vendégekkel a dandár 2007-ben végzett tevékenyégét, a szervezeti átalakításokkal járó nehézségeket, valamint a jövő évre tervezett feladatokat.
Ezt követően a felderítő katonák mutatták be rátermettségüket és szakmai felkészültségüket a hajdúhadházi lőtéren.

1595871345
Az újságírók először egy látványos közelharc bemutatót tekinthettek meg, majd „szemtanúi" lehettek egy lesállás végrehajtásának. Ennek részeként – kombinált támadás keretében – egy házi készítésű robbanószerkezet segítségével megállásra kényszerítették a célpontként megjelölt gépjárművet. A folyamatos tűzfüggönnyel biztosított tűzcsapást követően – a biztosító felderítő katonák fedezete mellett – az átvizsgáló csoport végrehajtotta a gépjármű és a személyek átkutatását. A lesállás céljaként megjelölt okmányok megszerzése után a felderítők folyamatos biztosítás mellett elhagyták a helyszínt. A bemutató következő helyszínén egy valósághű szituációs lőgyakorlatotra került sor.

Zárásként az úgynevezett 5-ös számú felderítő lőgyakorlatot hajtottak végre a katonák. Ennek során a BTR 80-as páncélozott szállítójárművekkel helyszínre juttatott megnövelt képességű rohamozó alcsoport – a biztosító alcsoport támogatása mellett – küzdötte le a felbukkanó célokat, majd ezt követően füsttel és tűzfedezettel történő biztosítás mellett végrehajtották az elszakadást, illetve a BTR-ekkel történő kiemelést.