Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária kivonul Irakból

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 14. 8:37

Bulgária az év végéig – mandátumuk lejártával – kivonja katonáit Irakból – jelentette be Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök, miután a kormány elfogadta az erről szóló döntést.

Sztanisev emlékeztetett arra, hogy a 155 fős katonai egység humanitárius küldetése december 31-én jár le, s a kormány választási ígéretei között szerepelt a csapatvisszavonás Irakból. A kormányfő közölte, hogy a döntésről már értesítették Bulgária partnereit, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció más részvevőit.

2005 végén a balközép szófiai kormány – választási ígéretét megtartva – kivonta 360 katonáját Irakból, majd három hónappal később 155 katonát vezényelt az arab országba “humanitárius küldetéssel". A katonák menekültek táborát védelmezték az iraki-iráni határ közelében fekvő Asrafban, a tábor bezárása után pedig átvezényelték őket a bagdadi repülőtér melletti Cropper táborba, ahol fogvatartottak a társadalomba való visszailleszkedést szolgáló programban vesznek részt.

Bulgária 2003 augusztusában küldte Irakba első katonai kontingensét, az iraki konfliktusban 13 bolgár katona vesztette életét.

Címkéklőtér