Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Söröznek a német katonák Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 14. 8:40

Csaknem egymillió liter sört, és ezenkívül más alkoholtartalmú italt is rendelt tavaly a német hadvezetés az Afganisztánban szolgáló katonáknak.

A berlini hadügyminisztérium adatai szerint egész pontosan 990 ezer liter sört, valamint 69 ezer liter bort és pezsgőt szállítottak 2007-ben az afganisztáni egységeknek. A fejenkénti fogyasztás ennek alapján napi háromnegyed liter sör, feltéve, hogy csak a katonák isznak.

A tábori alkoholkészlet egy részét azonban a vendégeknek, például afgán rendőri egységek tagjainak, diplomatáknak vagy más nemzetiségű katonáknak szolgálják fel, bevetés közben pedig a német katona naponta legfeljebb két félliteres dobozos sört fogyaszthat, tehát szó sincs szabályszegésről, a megengedett határérték túllépéséről – közölte Thomas Raabe, a hadügyminisztérium szóvivője.

Az afganisztáni missziónak szállított italmennyiségről az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) érdeklődött a minisztériumnál. A nyilvánosságra hozott adatok arra utalnak, hogy “az alkohol nyugtalanító szerepet játszik a Bundeswehr táboraiban" – nyilatkozott a Bild című lapnak Elke Hoff, a párt hadügyi szóvivője, aki szerint felmerül a kérdés: “Talán az ivászat helyettesíti a szabadidős programokat?"

A Bild úgy tudja, idén az első fél évben 512 ezer liter sörellátmányt és 42 ezer liter bort és pezsgőt kaptak az Afganisztánban szolgálatot teljesítő német csapatok.