Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bűnösnek vallotta magát a civileket gyilkoló katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 24. 5:56

“Az volt a tervünk, hogy embereket gyilkoljunk” – jelentette ki Jeremy Morclock tizedes, aki szerdán bűnösnek vallotta magát három fegyvertelen afgán civil megölésében a washingtoni Lewis-McChord bázison megtartott hadbírósági tárgyalás első napján. Morlock és 11 társa a vád szerint 2010-ben arra szövetkezett, hogy titokban civileket gyilkoljon és csonkítson meg Afganisztánban, s hogy “szörnyű” emléktárgyakat gyűjtsön.

A kegyetlenkedésekről készült felvételeket hétfőn nyilvánosságra hozta a német Der Spiegel hetilap.

A 22 éves tizedes vádalku keretében összeesküvésben, az igazságszolgáltatás félrevezetésében és kábítószer-fogyasztásban is bűnösnek vallotta az afganisztáni háború kitörése óta legsúlyosabb nyilvánosságra került bűnügyben. Cserébe legfeljebb 24 évi szabadságvesztésre ítélhetik, s 8 év letöltése után akár feltételesen szabadlábra is helyezhetik.

Morlockot azzal vádolják, hogy Kandahár tartományban tavaly január és május között vezető szerepet játszott három civil meggyilkolásában.

A bíró, Kwasi Hawks alezredes kérdésére, hogy a leadott lövésekkel elriasztani vagy megölni akarták-e az áldozatokat, a tizedes elismerte, hogy a cél a gyilkolás volt.

A katona az első abból az ötből, akit kedvtelésből elkövetetett gyilkosságok miatt hadbíróság elé állítanak. Hét további társukat egyéb bűncselekmények – tanúk megfélemlítése, kábítószer-fogyasztás, hullagyalázás – elkövetésével vádolják.

Morlock bevallotta, hogy társaival 2009 végén kezdte el a bűntettek kitervelését, önvédelemnek tüntetve fel az emberölést. Az áldozatok holtteste mellett fegyvereket helyeztek el. A vádlott szerint szakaszának összes tagja tudta, hogy ártatlanokat tesznek el láb alól. A halálbrigád vezetője Calvin Gibbs törzsőrmester volt, aki szintén hadbíróság előtt felel majd tetteiért.

A Der Spiegel által leközölt három fotó egyikén éppen Morlock látható, amint mosolyogva, a hajánál fogva fordítja az egyik halott arcát a fényképezőgép felé. A német hetilap nem közölte, hogy milyen forrásból jutott az amerikai hadsereg által titkosként kezelt felvételekhez.

A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes a Facebookon keresztül tavaly januárban megüzente szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek. Winfield apja jelentette az ügyet, ám egészen májusig nem indult vizsgálat, amikor egy kábítószer-ellenes vizsgálat során az egyik tanú megerősítette, hogy halálesetek történtek.

Egy videó-felvétel tanúsága szerint Winfield tizedes is részt vett egy gyilkosságban, mert, saját bevallása szerint, attól félt, hogy ellenkező esetben őt is megölik.