Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország részt venne az Afganisztán feletti AWACS-felderítésekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 24. 7:58

Németország részt kíván venni az Afganisztán feletti AWACS felderítő repülésekben. Erről döntött szerdán a konzervatív-liberális koalíció. A parlament elé terjesztendő javaslat szerint Németország maximum 300 fővel egészíti ki a Bundeswehr Afganisztánban állomásozó kontingensét. A katonák feladata a NATO által végzett AWACS felderítő és előrejelző repülésekben való részvétel lesz.

Az intézkedés elsősorban a líbiai katonai akcióban részt vevő szövetségesek tehermentesítését célozza. Németország a jelenleg is zajló légi hadműveletben nem vesz részt.

A Bundestag pénteken szavaz az előterjesztésről, annak jóváhagyása azonban biztosra vehető. Az ellenzék vezető erejének számító szociáldemokraták ugyanis már előre jelezték, hogy támogatják az AWACS-közreműködést. A Zöldek még nem alakították ki végleges álláspontjukat, míg a reformkommunista Baloldal pártja a bevetés ellen van.

Németországot a napokban bírálták a nyugati szövetségesek amiatt, hogy nem szavazta meg az ENSZ BT Líbiával foglalkozó határozatát, elutasítva minden fajta katonai akcióban való részvételt. A német kancellár ezzel összefüggésben hangsúlyozta: kormánya támogatja ugyan a határozat legfőbb célkitűzéseit, de a katonai szerepvállalást a német katonák, továbbá a líbiai polgári lakosság védelmében túlságosan kockázatosnak tartja.

Angela Merkel ugyanakkor már korábban kilátásba helyezte az akció közvetett támogatását, illetve a szövetségesek tehermentesítését. A mostani javaslat ezt a célt szolgálja.

Az érvényben lévő parlamenti mandátum alapján a nemzetközi biztonsági erő kötelékében maximum 5350 német katona állomásozhat Afganisztánban, ebből 350 fő rendkívüli helyzetekre egyfajta tartalékot képez. Jelenleg 5000 német katona tartózkodik az ázsiai országban.

A mandátum az AWACS-felderítésekben való közreműködésre nem terjed ki, ezért van szükség újabb parlamenti határozatra.

Németország 2001 óta állomásoztat Bundeswehr-egységet Afganisztánban. Első katonáinak kivonását 2011 végére tervezte. A mostani javaslatot előterjesztve a kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy ezen az ütemterven nem kívánnak változtatni.