Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush: a Jemenben történtek emlékeztetnek, hogy háborúban állunk

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 18. 10:35

George Bush amerikai elnök kijelentette: a jemeni amerikai nagykövetség elleni merénylet emlékeztető, hogy “háborúban állunk”. Bush azt mondta, az Egyesült Államok még mindig háborút folytat az “ideológiai szélsőségesekkel”.

Ezek a szélsőséges erők “ártatlan embereket gyilkolnak meg, hogy elérjék ideológiai céljaikat" – mondta az elnök azután, hogy találkozott a Fehér Házban David Petraeus tábornokkal, aki előző nap adta át az Irakban állomásozó amerikai vezetésű többnemzetiségű haderő parancsnokságát utódának, Raymond Odierno tábornoknak.

Bush arról beszélt, hogy a szélsőségesek egyik célja az, hogy gyilkoljanak, megfélemlítsék az Egyesült Államokat és ezzel távozásra bírják az amerikai erőket egyes régiókból.

“Segíteni szeretnénk a kormányoknak, hogy átvészeljék a szélsőségesek (támadásait)" – üzente az elnök.

Sean McCormack külügyi szóvivő azt mondta, hogy a jemeni támadás “az al-Kaida kézjegyét viseli magán".

A merénylet körülményei szerinte a terrorszervezet korábbi támadásaira hasonlítanak.

A CNN hírtelevízió szerint 16-an vesztették életüket a szanaai amerikai nagykövetség ellen aznap elkövetett autórobbantásos merényletben és az azt követő tűzharcban. A pokolgépes robbantásban, valamint az automata fegyverekkel és rakétahajtású gránátokkal végrehajtott támadásban a 6 merénylő is meghalt.

Az áldozatok között nincs amerikai állampolgár.

A külügyi szóvivő közölte, hogy a merénylet kudarcot vallott, nem tudták áttörni a nagykövetség védővonalát; a képviselet megerősített védelmi rendszere és a biztonsági őrök fellépése meg tudta állítani a támadókat.

A jemeni nagykövetséget az utóbbi években négyszer támadták meg szélsőségesek pokolgépekkel, aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel; ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet.

Jemen az utóbbi években fokozott erőfeszítéseket tett, hogy felszámolja az al-Kaidához kötődő iszlamista fegyveres csoportokat; a terrorhálózat vezére, Oszama bin Laden jemeni származású.