Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák lepik el Prága utcáit

Szöveg: mult-kor.hu |  2008. szeptember 18. 10:31

Negyed évszázad után újra nagyszabású katonai díszszemlét rendeznek Prágában Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulója alkalmából. Az október 28-i rendezvényt nagy érdeklődés előzi meg, mert utoljára még a szocialista rendszer idején, 1985-ben volt katonai díszszemle a cseh fővárosban.

A 200 ezres csehszlovák szocialista hadseregből időközben kizárólag hivatásos katonákból álló két – cseh és szlovák – hadsereg lett. Csehszlovákia és a Varsói Szerződés szintén megszűntek, s az 1993 óta Csehország és Szlovákia független és önálló államokat alkotnak, s ma már a NATO tagjai. A mintegy 25 ezres cseh haderő ebből az alkalomból bemutatja elit egységeit és a legkorszerűbb fegyverzetét. A díszszemlét megelőzően Prága központján keresztül mintegy 90-100 veterán katonai gépkocsi halad át.

A Moldva-parti metropolisz négy terén ugyanakkor nagyszabású kiállításokat rendeznek, amelyek bemutatják, milyen volt az élet, milyenek voltak a hétköznapok az elmúlt évtizedekben az országban. A négy kiállítás külön-külön bemutatja az első Csehszlovák Köztársaság (1918-1938), a II. világháború és az azt követő átmeneti időszak (1939-1947), a szocialista rendszer (1948-1989), valamint a rendszerváltás utáni (1989 novemberétől) időszakok életét. A fényképeken kívül számos korabeli tárgyi emlék – például személyautók, babakocsik – és ruházat – köztük rendőri egyenruhák – is látható lesz.

“A rendezvény idejére hatvanas évekbeli ötkoronásokat nyomtatunk, amelyekért fél kiló banánt lehet majd venni. Szeretnénk, hogy a mai fiatalok is átéljék, milyen volt a kommunizmus idején a sorban állás például a banánokért" – mondta újságíróknak Jirí Kunc, az egyik rendező.

A díszszemlére a prágai repülőtérre vezető Evropská sugárúton kerül sor, mert a rendezvény hagyományos színhelye a Letná tér jelenleg átépítés miatt használhatatlan. A várhatóan nagy számú érdeklődő mintegy kétezer katona felvonulásán kívül megcsodálhatja majd a tűzoltó és rendőri egységeket, valamint a lovas rendőrök és az egészségügyi alakulatok menetelését is – értesült a Právo című napilap.