Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush befagyasztja az iraki kivonulást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. április 11. 7:13

George Bush amerikai elnök csütörtökön bejelentette: felfüggeszti nyáron az amerikai csapatok kivonását Irakból, hogy a hadsereg újraértékelhesse a biztonsági helyzetet.

Az elnök elfogadta az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának javaslatát arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi csapatcsökkentési fázis júliusi lezárása után 45 napra “fagyasszák be" a kivonás folyamatát.
“Közöltem vele, hogy annyi időt kap, amennyire szüksége van" – mondta Bush, utalva arra, hogy David Petraeus tábornok másfél hónap alatt kíván véleményt alkotni a 140 ezer fős haderő további lehetséges csökkentéséről.

Bush azt is bejelentette, hogy az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonák kiküldetési időtartamát a jelenlegi 15-ről 12 hónapra mérsékli. Indoklása szerint erre a katonákra és családjaikra nehezedő nyomás enyhítése miatt van szükség. A csökkentett idejű misszió az augusztus után kiutazó csapatokra vonatkozik.
Az elnökségének utolsó évét töltő George Bush azután körvonalazta jövőbeni Irak-politikáját, hogy Petraeus tábornok és Ryan Crocker bagdadi nagykövet a héten kongresszusi meghallgatásokon számolt be az iraki helyzetről.
Bush közölte, hogy újabb csapatok hazahozataláról csak az iraki helyzet javulása esetén lehet szó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez a háború nem vég nélküli, eljön az idő, amikor Irak stabil demokráciává válik, és képes lesz a közös ellenség ellen harcolni.

Felszólította a kongresszust, hogy csapatkivonási menetrend rögzítése nélkül hagyja jóvá az általa igényelt 108 milliárd dolláros háborús költségvetést, máskülönben megvétózza.
Az amerikai hadsereg eddig több mint 4 ezer katonáját veszítette el Irakban. Az utóbbi fél évben naponta átlagban egy katona halt meg, áprilisban ez a szám azonban megkétszereződött. A háború eddigi költsége meghaladja az 500 milliárd dollárt. A Pentagon csütörtökön közölte, hogy újabb ezredes rangú főtiszt
vesztette életét Irakban. Stephen Scott a kilencedik ezredes volt, aki
meghalt; az ezredesnél magasabb rangú amerikai katona még nem esett
áldozatul a háborúban. Scott éppen egy futógépen edzett, amikor a
megerősített bagdadi zöld zónába csapódott aknagránát kioltotta életét.

Powell figyelmeztet

Bárki is lesz az új elnök 2009. január 1-jétől, szembesülnie kell azzal, hogy a hadsereg nem állomásoztathat továbbra is 140 ezer katonát Irakban és 20-25 ezer főt Afganisztánban – mondta az ABC televíziónak Powell, aki nem támogatja az elnöki posztért küzdő három szenátor egyikét sem a többi ellenében.

A nyugalmazott tábornok, Bush első külügyminisztere ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a csapatkivonást csak korlátozott ütemben lehet majd végrehajtani.

„Egyiküknek sem lesz olyan mozgástere, hogy egyszerűen kijelentse: távozunk, vége, villany leolt, már itt se vagyunk" – fogalmazott. Powell, aki egykor a Pentagonban a vezérkari főnökök egyesített bizottsága élén állt, korábban nyíltan támogatta az iraki inváziót.

A volt külügyminiszter azt mondta, hogy mindhárom szenátort barátjának tekinti, még nem döntötte el, melyikükre fog szavazni.