Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Büszkék lehetünk az egyenruhára”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. március 18. 6:01

„Reformkori viseletek” címmel Tóth István veszprémi mesterszabó alkotásaiból nyílt időszakos kiállítás március 13-án az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban. A kiállítás darabjai között helyet kapott a közelmúltban felállított Honvéd Palotaőrség, illetve az MH Támogató Dandár díszelgő alegységének díszegyenruhája is.

1595932846
A kiállítás megnyitóján Abonyi Gábor hagyományőrző huszár ezredes, a Sándor Huszárok Lovas Klubja elnöke elmondta: a Magyar Honvédség katonáinak jelenlegi (dísz)egyenruhái is letűnt korok viseleteinek hagyományát őrzik, és erre „nagyon büszkék lehetünk".

Hallhattuk: egy huszárruhán összesen 216 darab gombot és huszonöt méternyi zsinórzatot találunk.

Abonyi Gábor szerint a csákó, a tarsoly és minden egyes kiegészítő, a „páratlan magyar kézművestehetségről" árulkodik.

„Csak az a baj ezekkel a viseletekkel, hogy mindössze március 15-e környékén találkozunk velük. Ilyenkor szoktunk elgondolkodni azon, hogy mit jelent a honvédelem és a haza szeretete…" – vélte az elnök.

Az ingyenesen látogatható kiállításon az érdeklődő közönség megtekintheti többek között az egykori Károlyi Huszárezred legénységi dolmányát, a 8. Koburg Huszárezred törzstiszti díszöltözetét, gróf Széchenyi István huszárruháját, valamint a Székely Határőr Huszárezred törzstiszti dolmányát és mentéjét is.

A kiállítás az ünnepi héten, március 19-éig látogatható.

Reformkori viseletekből egyébként nem volt hiány a térségben, mivel március 15-én Balatonfüreden is korabeli ruhákba öltözött hagyományőrzők tették színessé az ünnepi programsorozatot.

 

1595932846

 Fotó: A szerző felvételei