Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búvárképesség, hídépítés és megannyi technikai eszköz

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Janó Miklós törzsőrmester |  2023. május 22. 7:36

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési szak hallgatói tettek látogatást a héten az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél, hogy megismerjék a Tisza-parti város alakulatának feladatrendszerét és főbb tevékenységeit.

Vez. 2 (4)

A tanfolyam vezetőjét és a hallgatókat Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta, majd tájékoztatást adott többek között az alakulat történetéről, felépítéséről, képességeiről és főbb technikai eszközeiről.

A program ezután Seres József alezredes, ezredparancsnok-helyettes vezetésével a búvárbázison folytatódott, ahol a jelenlévők az éppen zajló alapfelkészítés közben ismerhették meg az ezred búvárképességeit és az alkalmazott, víz alatti technikai eszközöket.

A műszaki ezred közel ezres nagyságrendű technikai eszközzel rendelkezik, amelyek nélkülözhetetlenek a katonák mindennapi munkavégzéséhez. Az idő szűke miatt az összes megtekintésére nem volt lehetőség, de a résztvevők így is megismerhették a főbb gépeket, és tájékoztatást is kaptak azok alkalmazási lehetőségeiről, illetve képességeiről.

Vez (22)

Az alakulat egyik fő képessége a hídépítés szárazföldön és vízen egyaránt. A résztvevők a látogatás során a MABEY UNIVERSAL hídépítő kiképzés egy mozzanatát tekinthették meg. Ez a típusú híd Pincehelyen a megrongálódott Kapos-híd újraépítési ideje alatt, több mint másfél éven át segítette a helyi és környékbeli lakosság mindennapjait, valamint a Tolna megyei közlekedést.

A nap zárásaként a hallgatók ellátogattak az alakulat múzeumába, amely egy színvonalas és gazdag gyűjteménnyel rendelkező laktanya-történeti kiállításnak ad helyet.