Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cáfol a Moszad, gyűrűzik a botrány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 20. 7:32

Visszautasította egy magas rangú izraeli tisztségviselő pénteken azokat a vádakat, amelyek szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad végzett volna a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik katonai parancsnokával Dubajban. Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúh holttestét január 20-án találták meg egy dubaji szállodai szobában.

“A dubaji rendőrség semmiféle terhelő bizonyítékot nem tudott bemutatni az ügyben" – mondta a francia hírügynökségnek a névtelenséget kérő tisztségviselő. “Máig sem tudja senki, hogy mi történt. A dubaji rendőrség még Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúh halálának körülményeit se tisztázta. Még arra sincs bizonyíték, hogy gyilkosság történt. A hatóságok által bemutatott videofelvételeken csak telefonáló embereket látni" – tette hozzá a forrás.

Mabhúh holttestét január 20-án találták meg egy dubaji szállodai szobában. Dahi Halfán tábornok, Dubaj rendőrfőkapitánya hétfőn azt mondta, Mabhúh testét áramütés érhette, és feltehetően fulladás okozta a halálát.

Az izraeli tisztségviselő nevetségesnek minősítette azokat a fenyegetéseket, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki Méir Dagan, a Moszad vezetője ellen. Szintén igyekezett kisebbíteni a jelentőségét annak, hogy csütörtökön több nyugat-európai ország tájékoztatást kért az izraeli nagykövettől azokkal a hamisított brit, ír, francia és német útlevelekkel kapcsolatban, amelyeket a gyanú szerint a gyilkosság elkövetői használtak. A tisztségviselő szerint London, Dublin, Párizs és Berlin “csak Izrael segítségét kérte az útlevelek használatával kapcsolatban".

Egy másik izraeli tisztségviselő, akit a Haarec idézett, úgy vélte, hogy az ügy gyorsan lekerülhet a napirendről, mivel nincsenek bizonyítékok.

Az izraeli média ettől függetlenül pénteken is azt sugallta, hogy a Moszad állhatott a Hamász-parancsnok elleni merénylet hátterében. Összességében indokoltnak tartják az ilyen típusú titkosszolgálati műveleteket, egyben aggasztónak tartották a hamis útlevelek használatából adódó esetleges bonyodalmakat.

A Jerusalem Post az angol sajtót támadta, amiért az élesen bírálta a hamis okmányok használatát, amely nem áll távol a Moszad gyakorlatától. “Jó okkal feltételezhető, hogy a brit értelmiség és a sajtó egy része akkor is így reagált volna, ha Oszama bin Laden vagy Adolf Eichmann holttestét találták volna meg ilyen körülmények között a dubaji szállodában" – írta a lap az al-Kaida terrorszervezet vezetőjére és az 1962-ben Izraelben kivégzett náci háborús bűnösre utalva. A Jerusalem Post szerint “azok, akik elítélik a Moszadot, nem értik, hogy a cél olykor szentesíti az eszközt".

A brit kormány cáfolta pénteken, hogy előre tudott volna a dubaji gyilkosságról és arról, hogy a Hamász egyik vezetőjének a gyilkosai brit útlevelet használnak. A Daily Mail szerint izraeli ügynökök előre szóltak a brit hírszerzésnek, az MI6-nak a hamisított brit útlevelek használatáról. Egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati forrás azt állította a lapnak, hogy “Nagy-Britannia nem vett benne részt (az akcióban), de tájékoztatták arról, hogy ezek az emberek brit útlevéllel utaznak."

Ezt azonban határozottan cáfolták Londonban. “Csak néhány órával a dubaji rendőrség sajtótájékoztatója előtt kaptunk (erről) információt" – idézte a BBC a brit külügyminisztérium szóvivőjét. A konzervatívok külügyi felelőse, William Hague viszont úgy vélte, hogy “simán lehetséges", hogy a kormányt már januárban tájékoztatták.

Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vezetőjét január 20-án Dubajban ölték meg. Az Egyesült Arab Emirátusok rendőrsége a Moszad izraeli titkosszolgálatot vádolja a gyilkosság elkövetésével, és nyilvánosságra hozta 11 személy fényképét, akik európai útlevéllel utaztak be Dubajba. Hat brit, három ír, egy német és egy francia úti okmányról van szó.

London és Dublin magához kérette az izraeli nagykövetet, és David Miliband brit külügyminiszter együttműködésre szólította fel az izraeli kormányt ebben a felháborító ügyben.

Címkékgyakorlat