Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyság, rugalmasság, motiváció

Szöveg: Ujházy László |  2010. február 20. 7:19

Az önkéntes haderők korában felértékelődtek a tartalékosok: rugalmasságukra, kompetenciájukra, költséghatékonyságukra és motivációjukra a mai komplex biztonsági környezetben nagyobb szükség van, mint valaha. A NATO brüsszeli központjában tartotta minden évben szokásos téli kongresszusát a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR).

A NATO brüsszeli központjában tartotta szokásos, téli kongresszusát a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – CIOR), és a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Officiers Médicaux de Réserve – CIOMR) 2010. február 3–6. között. Hazánkat a – Magyar Tartalékosok Szövetsége részéről – Ujházy László CIOR alelnök, az alábbi írás szerzője képviselte, aki korábban (2000–2004) már betöltötte ezt a tisztet.

A modern értelemben vett tartalékos katona fogalma a XIX. század közepe táján jelent meg. Felismerve a lehetőségek végtelen tárházát, ami a tartalékosok kettős kötődéséből fakad; nevezetesen, hogy katonai feladataik mellett civil állampolgárként aktívan dolgoznak az üzleti szférában, a gazdaságban, a tudományban, az oktatásban, a politikában vagy az élet számos más területén, egyes fejlett demokráciákban már az első világháború előtt létrejöttek a tartalékos szövetségek. A második világháború után már a legtöbb nyugati demokráciában megalakultak tartalékos szövetségek. Ezek egyfajta híd szerepét töltik be a haderő és a társadalom között, és társadalmi szervezetek keretei közt lehetővé teszik a tartalékosok katonai ismereteinek gyarapítását is.

Ilyen körülmények között – eredetileg belga, francia és holland tartalékos tisztek kezdeményezésére – jött létre 1948-ban a CIOR, mely napjainkban a NATO tartalékos szövetségeinek együttműködése, hozzávetőlegesen 1,3 millió tartalékos tisztet képvisel, ezzel a világ legnagyobb tartalékos szerveződése.

A CIOR politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, amelynek célja egyfelől megteremteni az együttműködés feltételeit a NATO tagállamok tartalékos szövetségei között, másfelől erősíteni a NATO iránti szolidaritást. A szövetség fő feladata a NATO politikájának támogatása, segítségnyújtás a NATO céljainak elérésében. A NATO Katonai Bizottsága 1988. március 27-én MC 248/1 számon ismerte el a CIOR működését. A CIOR egyfős állandó képviselővel rendelkezik a NATO brüsszeli központjában (Permanent Representative CIOR at NATO). Ezt a funkciót általában egy belga tartalékos tiszt tölti be, jelenleg Jacqes De Decker tartalékos sorhajókapitány. A szervezet munkanyelvei, hasonlóan a NATO-hoz, az angol és a francia. Folyamatos angol-francia szinkrontolmácsolás biztosított a CIOR rendezvényeken. Minden fontosabb írott anyag is két nyelven készül. Az Észak-atlanti Szövetségen kívüli államok társult tagként, megfigyelőként, illetve vendégként vehetnek részt a szervezet munkájában. Jelenleg Ausztria, a Dél-afrikai Köztársaság, Finnország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Svájc és Svédország társult tagja a CIOR-nak. Oroszország jogállása ezen a rendezvényen változott vendégről megfigyelőre. Minden államot egy tartalékos szövetség képviselhet. A nemzeti tartalékos szövetségnek rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. Teljes jogú tagság iránti kérelem elbírálásánál a CIOR – mindezen túlmenően – alaposan megvizsgálja a pályázó nemzeti szövetség alapszabályát, az egyezik-e a CIOR által meghatározottakkal (demokratikus, valamennyi haderőnem előtt nyitott stb.). Néhány fős küldöttséggel a CIOR ilyen esetekben látogatást tesz az aspiráló országban, így volt ez hazánkban is annak idején (Magyarország a kilencvenes évek közepén kapcsolódott be a CIOR tevékenységébe és 2000. február 11-én váltunk a szövetség teljes jogú tagjává). A helyszínen győződik meg az adott, nemzeti tartalékos szövetség és védelmi minisztérium közötti megfelelő kapcsolatról.

A szervezet elnökséggel (Presidency), tanáccsal (Council) és bizottságokkal (Committee) rendelkezik. Az elnökséget kétévente más tagállam adja. Nyárig holland elnökség van hivatalban. Willem Verheijen tartalékos alezredes a CIOR elnöke. A szervezet főtitkára Arthur Bolder tartalékos alezredes (a holland elnökséget Norvégia követi két évre).

 

A Tanácsban minden NATO tagállam fő képviselője CIOR alelnökként vesz részt (Vice President – VP). A tagállamok főtitkárhelyettest is delegálhatnak (Assistant Secretary General – ASG). A CIOR Tanács a szervezet legfőbb döntéshozó testülete. A bizottságokban arányos képviseletre törekszenek. Hasonló elvek mentén működik a CIOMR is.

A téli kongresszust mindig a NATO Központban tartják, február elején. A nyári kongresszusokra – többnyire – valamelyik NATO tagállamban kerül sor több mint ezer fő részvételével (idén augusztus 10–14. között lesz, a norvégiai Stavangerben). A téli és a nyári rendezvényt közösen tartják a CIOR testvér szervezetével, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetségével. A közbeeső időszakokban, tavasszal és ősszel – szűkebb körű – vezetőségi ülést tartanak, az elnökséget adó ország által biztosított helyszínen. Ide az elnökséget, az alelnököket és a bizottsági elnököket várják. A CIOR egyéb jelentős programjai a nyaranta esedékes CIOR Nyelvi Akadémia (CIOR Language Academy – CLA), a nyári kongresszussal egybekötött katonai sportverseny (Military Competition – MILCOMP).

A CIOR elnök és a CIOMR elnök ünnepélyes megnyitóját követően a plenáris ülés legfontosabb momentuma Ashok Hukku nyugállományú indiai vezérőrnagy előadása volt az indiai haderőről. Az előadás külön hangsúllyal szólt az afganisztáni helyzetről. Az előadó korábban az indiai hírszerzés első embere volt, így igen árnyalt képpel rendelkezik, a hazájához földrajzilag közel eső, Afganisztánról.

A plenáris ülés után a CIOR legfelsőbb döntéshozatali testületében a Tanács munkájában vettem részt. Először az Orosz Tartalékos Szövetség (UORR) megfigyelő státusz iránti kérelmét bíráltuk el. Az orosz kollégák néhány éve vendégként figyelemmel kísérik a CIOR munkáját, és most magasabb szintre kívánták helyezni kapcsolatukat a szervezettel. Ehhez a Tanács hozzájárult. A Dél-afrikai Tartalékos Szövetség (Reserve Force Council – RFC) társult tagság iránti kérelmét is elfogadta a Tanács. Az RFC – vendégként – régóta részt vett a CIOR munkájában, most nagyobb jogosítványokhoz jutott ezzel a lépéssel, amit a következő napirendi pont is jól illusztrál: régi kérésnek eleget téve, a CIOR lehetővé tette – alapszabály módosítással – a társult tagoknak, hogy bizonyos kérdésekben szavazhassanak. További változtatásként a Békepartnerségi Bizottság (PfP Committee) nevét megváltoztatták Békepartnerségi és Kitekintési Bizottságra (PfP and Outreach Committee). A változtatás célja, hogy a Bizottság, nevében is, jobban reflektáljon a NATO – így a CIOR – a békepartnerségi programon messze túlmutató kapcsolatrendszerére. A módosítások sorában említést érdemel, hogy a CIOR sportversenyeken a továbbiakban legénységi állományúak, tiszthelyettesek és zászlósok is részt vehetnek. Minden csapat élén azonban egy tiszthelyettesnek, zászlósnak vagy tisztnek kell állnia.

 

Az NRFC (National Reserve Forces Committee), a NATO Nemzeti Tartalék Erők Bizottsága holland elnöke, Herman Oude Lohuis dandártábornok tájékoztatást tartott a CIOR Tanácsának szervezete tevékenységéről valamint a CIOR és az NRFC jövőbeni együttműködésének lehetőségeiről. Sajnos a két szervezet közötti viszony hűvössé vált az elmúlt években, amit az is érzékeltet, hogy egy ideje nem közösen tartják rendezvényeiket. Többektől azt a tájékoztatást kaptam, hogy a norvég elnökség idején esély van a kapcsolatok normalizálására.

A rendezvény során szóltak az ez évi CIOR nyelvtanfolyamról (Nyelvi Akadémia) is. Idén a rendezvény a csehországi Vy¹kovban lesz július 19–30. között. 380 Euró lesz a részvételi díj, és egy magyar tartalékos tiszt részére tudnak ösztöndíjat (tandíjmentességet) biztosítani.

Jól látható, napjainkra – az önkéntes haderők korában – felértékelődtek a tartalékosok és a tartalékos szövetségek. A tartalékosok rugalmasságára, kompetenciájára, költséghatékonyságára és motivációjára a mai komplex biztonsági környezetben jóval nagyobb szükség van, mint valaha. Növekvő szükség van, továbbá a tényleges állományú erőkkel való nagyobb integrációra illetve a szövetségesek közötti fokozottabb interoperabilitásra. Az elmúlt néhány évtized során a CIOR bizonyította hasznosságát ezeken a területeken. Jóleső érzés volt, hogy a CIOR kiszámítható partnerként tekint hazánkra és nagy várakozással tekint a további együttműködés elébe, különösen, most amikor nálunk is új lendületet kap az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése.