Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cáfolja felelősségét az egyiptomi hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 13. 17:10

Az egyiptomi hadsereg magas beosztású tagjai cáfolták október 12-én, szerdán a fegyveres erők felelősségét a keresztény tüntetők és a hadsereg vasárnapi összecsapását illetően, amelyben 25 ember meghalt és 300 ember megsebesült. Az ország vezetését jelenleg ellátó hadsereg képviselője azt mondta, hogy a fegyveres erők sosem nyitottak tüzet a tiltakozókra, továbbá nem gázoltak szándékosan a tömegbe.

Mahmúd Hegazi tábornok egyúttal a kopt keresztények és a muzulmánok egységére szólított fel. Adel Omara tábornok szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg nem használt éles lőszert.

XVI. Benedek pápa eközben arra szólította fel az egyiptomi hatóságokat, hogy védjék meg a kopt kisebbséget a vasárnapi összecsapásokat követően. Ez volt az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő reagált a 17 kopt áldozatot követelő hétvégi eseményekre. Ez utóbbiak egyébként csak megerősítették a Vatikán aggodalmait az arab világ keresztényeit illetően.

Vasárnap este az egyiptomi fővárosban keresztények csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, hogy tiltakozzon egyik templomuk nemrégiben történt megtámadása miatt. A katonai rendészet azonban megakadályozta őket ebben, s ekkor robbantak ki az összecsapások. Aktivisták beszámolója szerint a tömegbe gázoló páncélos autók több tüntetőt is elütöttek a helyszínen, az Amnesty International pedig arról számolt be, hogy a halottak egy részén lövedékek okozta sérülés volt látható. Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi elnök februári megbuktatása óta ez volt a legsúlyosabb erőszakos cselekmény az országban.

Címkékrendész