Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cáfolták az elnök halálhírét, de megerősítették, hogy megsebesült

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 4. 8:07

Jemenben megsebesült Ali Abdalláh Száleh államfő, amikor gránáttűz találta el június 3-án, pénteken az elnöki palota épületegyüttesét – jelentették hivatalos források. Az elnök a tarkóján sérült meg. Az orvosi kezelés után jól van, de életét vesztette négy testőr, és megsebesült hét magas rangú kormányzati vezető, köztük a miniszterelnök, a helyettese, a parlament elnöke és a főváros, Szanaa kormányzója. Egy ellenzéki tévéállomás korábban azt állította, hogy az elnök belehalt a sérüléseibe. A támadás a palota mecsetjét érte a pénteki ima közben.

Kormányforrások a Szádek al-Ahmar sejk vezette legnagyobb törzsszövetséget vádolják a palota lövetésével. Ez volt az első eset, hogy a szövetség harcosai az államfő központját vették célba. Az előzménye, hogy a kormányerők tüzérségi tűz alá vették, és lerombolták két törzsi vezető lakóhelyét Szanaában. Al-Ahmar a múlt héten fordult Száleh elnök ellen.

A nap mint nap nehézfegyverekkel folyó összecsapások ellenére a rendszerváltást követelő tüntetők pénteken is tömegesen vettek részt a pénteki imán a főváros főutcáján, majd ötven agyonlőtt társuk temetésén.

Hitszónokuk arra figyelmeztetett, hogy a három évtizedes hatalmához ragaszkodó Száleh elnök „a forradalmat úgy akarja legyőzni, hogy a világ szemében a közte és Ahmar sejk között folyó hatalmi harcnak állítja be".

Az Arab-félszigeten lévő monarchiák szervezete, az Öböl menti Arab Államok Együttműködés Tanácsa pénteken ismét felajánlotta közvetítését. Főtitkára a harcok azonnali leállítását követelte. „A helyzet sajnálatos és senkinek sem használ" – mondta.