Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Camp Pannónia mindennapjai

Szöveg: Palotás Levente |  2009. december 23. 11:59

Sok cikket, tudósítást lehet olvasni és többnyire arról lehet képeket látni, hogy az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonái hogyan dolgoznak „terepen”, mit csinálnak az összekötő csoportok a tartományban, a magyar konvojok milyen feladatokat hajtanak végre és hosszasan lehetne még sorolni a sajtóban általában megjelenő, jellemző témákat.

Tulajdonképpen mindig az áll a középpontban, ami a táboron kívül történik, de nyilvánvaló, hogy a fentebb felsorolt tevékenységek megvalósításához Camp Pannóniában folyamatosan komoly előkészítő, kiszolgáló, biztosító tevékenység zajlik. Most néhány szó erejéig arról a munkáról olvashatnak, amelyet a táborban végeznek a katonák, amely korántsem olyan látványos, mint a magyar bázison kívüli események, de mindennek ez az alapja, minden egyéb tevékenységhez ez teremt lehetőséget.

Talán első és legfontosabb kérdés a 650 méteren található Camp Pannónia biztonságának szavatolása, amelyet minden percben el kell látniuk a katonáknak. A tábor őrtornyaiban afgán őrök és magyar katonák teljesítenek szolgálatot a nap 24 órájában, figyelik a környéken zajló eseményeket, védik a bázist, bármilyen gyanús történés esetén azonnal reagálnak. Mellettük a kapun is állandó szolgálat működik a be-, illetve kiléptetés biztosítására, amelyben a tűzszerészek is tevékenyen részt vesznek a beérkező gépjárművek alapos átvizsgálásával. Továbbá az MH PRT Õr és biztosító századának állományából folyamatosan készenléti erők is rendelkezésre állnak, akik percek alatt menetkészek, ha szükség van alkalmazásukra.

1595895019
 

Egy másik kulcsterület, az újjáépítési csoport logisztikai szakasza által üzemeltetett javítósátor, ahonnan nem ritkán még késő este is kopácsolás hallatszik, mivel a nap végén beérkező konvojok járműveit a szerelőknek ellenőrizniük, szükség esetén javítaniuk kell, hogy másnap újra „bevethetőek" legyenek az eszközök.

1595895019
 

Gyakorta lehet látni turbános afgán személyeket is a bázison, a CIMIC részleg működésének otthont adó ún. nevezett PRT ház környékén, akik tárgyalásokra, egyeztetésekre érkeznek a magyar táborba. Ezeket az afgán vezetőket, helyi vállalkozókat az érkezésük tárgyának megfelelően fogadják a kijelölt összekötő tisztek, illetve CIMIC-es kollegák.

1595895019
 

A bázis telephelyén is naponta tapasztalható mozgás, elsősorban a raktárkonténerek környékén. Gyakori feladat a különböző segélyek (élelmiszer, meleg ruha, takarók, tanszerek) osztása a tartomány lakói között, így az ilyen konvojok előkészítése, a járművek málházása tipikus napi program a táborban.
Időnként a helikopter leszállóhely is megélénkül, megjelenik a tűzoltóraj, a biztosító katonák, az egészségügyi személyzet és a gépek landolását irányító légi hadműveleti részleg képviselője. Ezután nem sokkal helikopter is érkezik valamilyen szolgálati feladatból kifolyólag, amelynek kiszolgálását, biztosítását látják el a fenti személyek.

1595895020
 

Szintén állandóan üzemelő egység az MH PRT egészségügyi központja, ahol szünet nélkül fogadják a katonákat a legapróbb problémától kezdve, mint például egy fejfájás, egészen akár a légi mentést igénylő súlyos esetekig.
Végül, de nem utolsósorban az MH PRT munkáját irányító törzs tevékenységét is meg kell említeni. Az újjáépítési csoport „feje" részlegeivel (személyügy, pénzügy, logisztika, felderítés, hadművelet, híradó-informatika) tervezi, szervezi, irányítja és támogatja az alárendelt alegységek tevékenységét. Mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák a kontingens eredményes munkáját.

1595895020