Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Funkcionális szakértő az MH PRT-ban

Szöveg: Palotás Levente<br /> <br /> <br /> |  2009. december 23. 11:10

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) újjáépítési és fejlesztési tevékenységéhez szorosan hozzátartozik egy speciális munkakör, amelynek betöltője nem tartozik a parancsnoksághoz, nem vezetője egy részlegnek sem, de ennek ellenére feladata egyértelműen kulcsfontosságú, tevékenysége nélkülözhetetlen a legtöbb projekt megvalósításához.

Ez a beosztás az MH PRT infrastrukturális tiszti vagy funkcionális szakértői beosztása, amelyet jelenleg Marczis András százados, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának tagja tölti be. Õt kértem meg, beszéljen munkája részleteiről, mondja el, ki lehet funkcionális szakértő a Magyar Honvédségben, milyen feladatokat kell ellátnia a misszióban és tevékenysége során milyen nehézségekkel találkozik, illetve melyek a hétköznapok legszebb pillanatai.

„Néhány évvel ezelőtt az MH Civil Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) felállított egy több részlegből álló funkcionális szakértői csoportot, amelynek egyik eleme a műszaki egység. Ennek olyan mérnöki, lehetőleg építőmérnöki végzettségű műszaki szakemberek lehettek a tagjai, akik a Magyar Honvédség hivatásos állományába tartoznak, szakmájuknak megfelelő területen dolgoznak, így rendelkeznek a szükséges tapasztalatokkal és természetesen vállalják a missziós szolgálatot. Eddig az MH PRT-ban ennek a szakértői körnek a képviselői látták el ezt a beosztást és én is a csoport tagjaként érkeztem Afganisztánba."

 

„Itt az újjáépítési csoportban sokrétű feladatrendszer és nagy felelősség hárul az infrastrukturális tisztre. Egyik alapvető feladat az MH PRT által finanszírozott projektek műszaki felügyelete, hogy ez mit is jelent egy példán keresztül szeretném bemutatni. Beérkezik egy igény valamelyik helyi afgán vezetőtől mondjuk egy gyaloghíd megépítésére. Ha az MH PRT vezetése előzetesen jóváhagyja a projektet, mint amivel érdemes foglalkozni, akkor a funkcionális szakértő kimegy a helyszínre és megnézi, hogy valóban indokolt-e a híd megépítése. Ha igen, akkor kezdeti kalkulációt végez, amely alapján kiír egy pályázatot a helyi vállalkozók között, akik ezután árajánlatot tesznek a kivitelezésre.

Következő lépésként az MH PRT-nál egy bizottság, amelynek természetesen az infrastrukturális tiszt is meghatározó tagja, elbírálja a beérkező ajánlatokat és kiválasztja a legmegfelelőbbet. Végül megtörténik a szerződéskötés a nyertes vállalkozóval, aki megkezdi az építtetést. A funkcionális szakértő a kivitelezést is figyelemmel kíséri, szükség esetén beavatkozik. Utolsó mozzanatként pedig a munkálatok befejeztével műszakilag átveszi az hidat. Tehát az első pillanattól kezdve egészen a projekt elkészüléséig fontos szerepe van."

„Másik fontos terület a tábor műszaki munkálatainak felügyelete, a táborvédelemmel kapcsolatos létesítmények kialakításának ellenőrzése. Emellett, mint a CIMIC részleg tagja, valamennyi anyagbeszerzés is a funkcionális szakértő felelősségi körébe tartozik. "
„A munka nagyon érdekes és változatos, a tábort tulajdonképpen 2-3 naponta el kell hagynom a különböző műszaki ellenőrzések miatt, így elég alaposan megismerem a tartományt és nem kell tartanom a monotonitástól, illetve a szürke hétköznapoktól. Ha a bázison tartózkodom, akkor is naponta többször érkeznek helyi vezetők és vállalkozók tárgyalásokra, illetve egyeztetésekre a különböző projektek kapcsán, így akkor se unatkozom. De ha van egy kis „szabadidőm", akkor is elegendő elfoglaltságot jelent az ellenőrzések dokumentálásával járó jelentős mennyiségű papírmunka. "

„Természetesen nehézségekkel is találkozom munkám során. A legnehezebb a kulturális különbségekből adódó problémák kezelése, értem ezalatt például az afgán emberek, illetve a helyi vállalkozók sajátos időfelfogását. A kivitelezések során gyakran előfordul, hogy nem tudják tartani a határidőket és ilyenkor ösztönözni kell őket a gyorsabb munkavégzésre, de lehetőleg úgy, hogy ne alakuljon ki konfliktus. "
„Eltekintve ilyen apróbb problémáktól, nagyon élvezem a munkám. Mindenért kárpótol az, hogy tevékenyen részt vehetek az MH PRT egyik legfontosabb tevékenységében, a fejlesztési és újjáépítési munka megvalósításában. "