Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Carter: Izraelnek legalább 150 atomfegyvere van

Szöveg: hirtv.hu/honvedelem.hu |  2008. május 28. 8:24

Jimmy Carter, volt amerikai elnök szerint Izraelnek legalább 150 atomfegyvere van. A 83 éves béke Nobel-díjas politikus egy nagy-britanniai fórumon arról is beszélt, hogy Izrael emberiség elleni büntetett követ el a Gázai-övezetben. Aaron Zeevi-Farkas, az izraeli katonai titkosszolgálat volt vezetője azt közölte: Carter szavai többet ártanak, mint használnak.

Jimmy Carter egy walesi fórum sajtótájékoztatóján kérdezte Iránról egy újságíró. A 83 éves volt amerikai elnök válaszul számba vette a Föld atomhatalmait, igaz, Oroszország helyett Szovjetuniót mondott.

Az Egyesült Államoknak 12 ezer nukleáris fegyvere van, és a Szovjetuniónak is körülbelül ugyanannyi. Nagy-Britanniának és Franciaországnak néhány száz és Izraelnek 150 vagy még ennél is több – fogalmazott Carter. Õ az első nyugati politikus, aki nyilvánosan az atomfegyverrel rendelkező országok közé sorolta a zsidó államot. Maguk az izraeliek lebegtetnek: nem ismerik el, hogy atomhatalom lennének, de nem is tagadják. A volt elnök szerint az Egyesült Államoknak közvetlenül kellene tárgyalnia a perzsa állammal Irán állítólagos, háborús célokat szolgáló atomprogramjáról.

Carter elítélte Izraelt a Gázai-övezet blokádjáért, amelyet az egyik legnagyobb emberi jogi bűntettnek nevezett. Elnökségének egyik legnagyobb eredménye volt, amikor 1978-ban tető alá hozta az egyiptomi-izraeli békét, amiért később Nobel-békedíjat kapott. A veterán politikus idén is próbálkozott a közel-keleti közvetítéssel. Áprilisban az Izraelben terrorista szervezetnek minősített Hamász vezetőivel találkozott, ami után Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nem volt hajlandó fogadni a volt amerikai elnököt.

Címkékjog