Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 8. 13:19

Az MH Ludovika Zászlóalj végzős honvédtisztjelöltjei számára „látótávolságon belülre” került az augusztusi tisztavatás, mindazonáltal a ceremóniáig hátralévő hónapokban még számos feladat vár rájuk. Ezekről beszélt magazinunknak Molnár Zsolt ezredes, a Ludovika Zászlóalj parancsnoka, illetve dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja.

A hivatásos tiszt pályafutásának egyik legemlékezetesebb eseménye a tisztavatás, a ceremóniára történő felkészülés tehát nem véletlenül vesz igénybe több mint egy évet: a honvédtisztjelöltek már a harmadik évfolyam során (az alaki foglalkozások keretében) megkezdik a gyakorlást, jelenleg pedig – mint ahogy azt Molnár Zsolt ezredestől megtudtuk – a szablyafogások, a díszmenet, illetve a tartós állás fogásainak elsajátítása zajlik heti két alkalommal, az MH Támogató Dandár díszelgő katonáinak segítségével. Emellett énekórákat vesznek, s megkezdődött az eskü előmondójának kiválasztása is a tanulmányi eredmények, a kiállás és az orgánum tekintetében legrátermettebbnek ítélt végzős honvédtisztjelöltek alkotta 25–30 fős keretből. Szintén része a felkészülésnek a nyolcadik félév előtt elvégzett erőnléti, pszichikai és egészségügyi szűrővizsgálat, ami egyben az első tiszti beosztás betöltésének feltétele is. A katonai kiképzéseken ugyanakkor már túl vannak, a hetedik félév végére a negyedik évfolyam elérte a zászlóalj vezetése által kitűzött ambíciószintet.

„Fontos, hogy a leendő tisztek szembesüljenek a szolgálatuk során rájuk váró kihívásokkal; a Magyar Honvédség több magas beosztású főtisztjét, illetve a tábornoki kar számos tagját ennek érdekében kértük fel előadások megtartására. Legutóbb például a vezérkari főnök járt nálunk, aki saját példáján keresztül vázolta fel hallgatóságának a katonai életpálya egy lehetséges útját" – jegyezte meg Molnár Zsolt ezredes.

(Írásunkat teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)