Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben a balkáni felkészítés

Szöveg: Hársfalvi József mk. õrgy., Géczi Sándor zls. |  2010. március 18. 10:52

Az éves kiképzési terveknek megfelelően célegyenesbe érkezett, az egyesített balkáni hadszíntér NATO, illetve EU parancsnokságokon szolgálatra készülő váltóállomány felkészítése. Az Apáti Zoltán alezredes vezette szolnoki Béketámogató Kiképző Központ ad otthont március eleje óta a felkészítésre vezényelt kulcsbeosztásra tervezett állománynak.

A Kiképző Központ jól felszerelt tantermei kiváló helyszínt biztosítottak az elméleti felkészítés végrehajtásához, és a gyakorlati fogások elsajátításához. A 11 fő kiképzendőt a Békeműveleti Kiképző Részleg magasan képzett, több missziót megjárt kiképző állománya készíti fel azon ismeretekből melyekre a beosztás betöltésére szükség lesz az elkövetkezőekben. A szolnoki kiképzők munkáját külső előadók is segítek ezzel is emelve a felkészítés színvonalát.
A komplex, kétfázisú, célirányos felkészítés számos területet ölel át, melyek ismerete létfontosságú a feladat sikeres teljesítéséhez. Első fázisban egy missziós törzstiszti alapfelkészítés, második fázisban az adott hadszíntér konkrét beosztásra folyik a kiképzés. Az új ismeretként szereplő, a műveleti terület történelmi, politikai, stratégiai ismeretein kívül szükség van a híradó, elsősegély nyújtási, tereptan, lőelméleti ismeretek „leportalanítására" is, illetve ezen ismeretek kompetencia szintre hozására.

1595898635
 

Természetesen az egyéni lőgyakorlatok eredményes végrehajtása kiemelt feladatként szerepel a felkészítés célkitűzései között.
A felkészítés során fontos cél a számos helyőrségből vezényelt állománynak az összekovácsolása, a jövőbeni együttműködés megalapozása is. Mivel a Béketámogató Kiképző Központban gőzerővel folyik több célfelkészítés, számos nemzet képviselőinek bevonásával, akár mint kiképzendő akár mint kiképző, a „bábeli nyelvzavart" az angol nyelv készségszintű használatával sikerül mederbe terelni. Kiváló gyakorlási lehetőséget teremtve ezzel, a missziós kommunikáció során tapasztalható számos angol nyelvű akcentusra is.

1595898636
 

Elmondhatjuk hogy a Béketámogató Kiképző Központ állománya, az évek során szerzett csiszolt tapasztalataival, magas szinten szervezett és kivitelezett felkészítésével hozzájárul a kiutazók eredményes feladatellátásához, ezáltal is öregbítve szövetségeseink körében a Magyar Honvédség jó hírnevét.

Fotó: Pallér Vilmos szkv.