Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben az MH PRT-7

Szöveg: Palotás Levente |  2009. május 15. 8:41

Közel 300 katona kezdte meg az afganisztáni missziós felkészülés 3. fázisát az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Az első két szakaszt – az egyéni és szakfelkészítést – sikeresen teljesítő állomány 6 hetes intenzív kötelékkiképzésen folytatja a felkészülést a dandár Vay Ádám Kiképző Bázisán, Hajdúhadházon.

A katonák már az első napon komoly feladattal szembesültek, mivel az – eddigi kiképzésnek otthont adó – hódmezővásárhelyi laktanyából átcsoportosítást kellett végrehajtaniuk a 240 kilométerre található kiképző bázisra. Így a hét elején a reggeli órákban több tucat járműből álló katonai konvoj kígyózott végig az alföldi utakon, de a megfelelő szervezésnek és biztosításnak köszönhetően – minimális fennakadást okozva a közúti forgalomban – problémamentesen beérkeztek.

A megérkezést követően a 6 hetes kiképzési időszakot Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka nyitotta meg. Böröndi tábornok beszédében kiemelte, hogy nehéz feladat vár a katonákra Afganisztánban és a helytálláshoz kulcsfontosságú a minőségi felkészülés, a magas színvonalú kiképzés.
Utóbbiakra kiváló lehetőséget nyújt a hajdúhadházi gyakorlótér és létesítményei. A katonák számára minden körülmény és lehetőség adott a napi kiképzési feladatok hatékony végrehajtásához, ráadásul mindezek egy külső, zavaró tényezőktől mentes közegben. A kiképzőzászlóalj tagjai az elkövetkező időszakban tulajdonképpen a hét minden percét együtt töltik a bázison, kivéve a hétvégéket, amikor hazautazhatnak családjaikhoz, szeretteikhez.

Egyébként hétfőtől péntekig reggel 5 órakor ébresztő, majd közös reggeli torna, kiképzési foglalkozások, napközben együttes étkezések és zárásképpen este mindenkire kötelező takarodó – röviden így telnek a katonák hétköznapjai a bázison. Több ez mint „egyszerű" kiképzés, ez már igazi összekovácsolódás.

 

Az első hét elméleti bevezetéssel indult, amelyet a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztálytól és a Külügyminisztériumtól érkezett központi előadók, szakértők tartottak. A téma természetesen Afganisztán volt, a helyi körülmények, az arab

kultúra, az iszlám vallás, valamint a magyar katonákra váró feladatok a távoli országban.
Ezt követően kezdték meg a gyakorlati foglalkozásokat, amelyek során a katonáknak már komplex módon kellett alkalmazniuk az első és második ütemben elsajátított ismereteket.

Itt már kötelékben, egymással szorosan együttműködve, valós helyzeteket szimulálva kellett teljesíteniük a meghatározott feladatokat. Például ennek a szakasznak egyik fontos eleme, hogy a biztosító erők begyakorolják az ún. drilleket, vagyis azokat a különböző módszereket, fogásokat, manővereket, amelyeket egy-egy szituációban, veszélyes helyzetben kell alkalmazniuk. Így ezeket Afganisztánban kritikus helyzetek esetén, stresszhatás alatt is képesek lesznek pontosan, jól végrehajtani.
Tehát a katonák már a felkészülés célegyenesébe fordultak, de korántsem lehet lazítaniuk.

Most jön az a rész, ahol még egy lapáttal rátéve kell teljesíteniük a kiképzési feladatokat, annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredménnyel zárják a 3 hónapos felkészülést és biztos tudással, megfelelő felkészültséggel utazzanak Afganisztánba.