Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben…

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2007. november 23. 10:17

A végéhez közeledik a debreceni lövészdandár Bornemissza Gergely felderítő-zászlóaljnál szolgáló, ám felderítő végzettséggel nem rendelkező katonák tanfolyama. A kurzus legfontosabb célja a két csapatfelderítő századhoz újonnan érkezett, legénységi beosztású katonák, felderítő készségekkel és harceljárásokkal történő megismertetése volt.

A tanfolyam végén az állomány mentális megmérettetésre is sor került. Az eddig járőrtevékenységgel, a rajtaütésre való reagálással, a lesállásfoglalással, valamint az elszakadással töltött, csöppet sem könnyű kiképzési napok után ugyanis az egyik legalapvetőbb és legembertpróbálóbb felderítési módot gyakorolták. Vagyis rejtett figyelőként három napot töltöttek a saját maguk által elkészített és leálcázott „rókalyukban" a dandár hajdúhadházi gyakorlóterén.

– A rejtett figyelőben történő alkalmazás mind szellemileg, mind fizikálisan erőteljesen igénybe veszi a tanfolyamon

1595871198
részvevőket. Hiszen nemcsak a megfigyeléseiket kell folyamatosan rögzíteniük, hanem a zord időjárási körülmények is nehezítik a leendő felderítők dolgát – tudtuk meg Nagy Tibor törzsőrmestertől, a felderítő szakharcászati kiképzési blokk vezetőjétől.

A REFI sikeres teljesítésével célegyenesbe értek a tanfolyamon résztvevő katonák. Parancsnokaik szerint, az elmúlt hetekben a megszerzett ismereteket kézség szinten elsajátították, emellett összekovácsolt, és tökéletesen együttműködő csapat vált belőlük.
A tanfolyam november 26–29-e között, négy napos záróvizsgával ér véget.