Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CISM Day Run – a békéért futottak

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. február 18. 16:34

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) 1948-ban, ezen a napon alakult meg azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítse a békét a nemzetek hadseregei között. 2006 óta a CISM tagországok katonái, honvédelmi alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, amelyhez a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH Béketámogató Kiképző Központ

Az alakulat katonái és honvédelmi alkalmazottai is részt vettek a CISM Day Run elnevezésű sporteseményen február 18-án.

Szöveg és fotó: MH BTKK

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A szentesi alakulat idén is csatlakozott a CISM Day Run futónaphoz. Az ezred 351 szentesi és kaposvári katonája mellett a HSZC Zsoldos Ferenc Technikumból 30, a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumból pedig 32 honvéd kadét is felsorakozott a szentesi laktanya alakulótéren. A megnyitót követő alapos bemelegítés után mindenki sikeresen teljesítette a hatezer méteres távot.

Szöveg: Farkas Anita hadnagy
Fotó: Janó Miklós őrmester

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

A győri alakulat idén is csatlakozott a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett futónaphoz. Mivel az ezred általános katonai kiképzésének elengedhetetlen része a fizikai felkészítés, így a győri katonáknak természetesen nem jelentett gondot a kijelölt táv teljesítése.

Az 1948. február 18-án létrejött Nemzetközi Katonai Sporttanács (francia rövidítéssel CISM - Conseil International du Sport Militaire) 83 tagországa számára az év 300 napján nyílik lehetőség valamilyen – a szervezet rendezésében zajló – sporteseményen való részvételre. Számtalan sportág, többféle katonai világbajnokság is megtalálható a repertoárban, ám a futónap kiemelkedik az összes program közül, hiszen mindig a szervezet alapításának évfordulóján rendezik meg.

Az akcióhoz először 2016-ban csatlakozó győri alakulat leterheltsége ugyan nem tette lehetővé, hogy teljes létszámban képviseltesse magát e napon, ennek ellenére az ezred – szakmai feladatokban és határőrizeti tevékenységben éppen nem érintett – honvédei reggel nyolc órakor felsorakoztak a likócsi bázis alakulóterén. A megjelenteket Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd Szabó Szilvia százados, testnevelő tiszt vezette le a szakszerű és alapos bemelegítést. Ezt követte az úgynevezett kötelékfutás, mely során a katonák az eredeti alakzatot megtartva teljesítették a kijelölt távot.

A futás során - hagyományteremtő jelleggel - a parancsnok iránymutatásával összhangban a parancsnokság, a törzsek és az alegységek tiszti állományát a parancsnokok, az altiszti és legénységi állomány alakzatait pedig a vezénylőzászlósok vezették.

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy
Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester és a szerző

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Futással kezdték a napot az alakulat katonái. A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) megalakulásának hetvenkettedik évfordulója alkalmából Debrecen és Hódmezővásárhely helyőrségekben, illetve a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison többszáz katona teljesítette a célul kitűzött távot.

Szöveg, fotó és videó: MH 5. BILDD

* * *

MH Transzformációs Parancsnokság

A parancsnokság mindkét objektumában megemlékeztek a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulásának évfordulója alkalmából. Az immár hagyományos CISM Day Run közös futórendezvényen a budapesti Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, valamint a szentendrei Görgey laktanyában vettek részt a parancsnokság katonái és honvédelmi alkalmazottai a „Béke és barátság a sporton keresztül” jelmondat égisze alatt.

Szöveg és fotó: MH TP

* * *

Veszprém

Idén a Kolostorok és Kertek Völgyében rendezték meg a CISM Day Run elnevezésű sportesemény. A futást ezúttal a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szervezte. A 2022 méteres táv teljesítésében a Veszprémben települő katonai szervezetek, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Büntetés Végrehajtási Intézet, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal, valamint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprém Megyei Igazgatósága vett részt.

Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái a rendezvényen hajtották végre havi laktanyafutásukat is, így több mint százan képviselték az alakulatot. Idén először a Honvéd Kadét Programban közreműködő Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is részt vettek a közös futáson. A sikeres teljesítésért járó oklevelek kiosztása után a vándorserleget, valamint ezzel egyidejűleg a jövő évi sport rendezvény szervezési jogát is a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Hájas Tünde főhadnagy vette át Pogány Péter ezredestől.

Szöveg és fotó: Szedmák Péter hadnagy

* * *

Szentendre

Közös futással vettek részt a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulásának alkalmából szervezett CISM Day Run rendezvényen a Magyar Honvédség szentendrei alakulatai. A Görgey laktanyában hatodik alkalommal szervezték meg a futórendezvényt. A négy katonai szervezet állományából jelentkezők közös bemelegítését Kasza Róbert főhadnagy, világ- és Európa-bajnok öttusázó, az MH Altiszti Akadémia Sportszázadának tagja tartotta meg.

Szöveg és fotó: MH TP

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

Az alakulat katonái immár hetedik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Katonai Sporttanács által életre hívott, CISM Day Run elnevezésű eseményhez. A világméretű kezdeményezés jegyében a pápai katonák és honvédelmi alkalmazottak a béke, az összefogás, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében öltöttek magukra sportruházatot február 18-án. A délelőtti rendezvényen közel 60 lelkes futó vett részt, akiket Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok köszöntött a rajt előtt. A résztvevők 3200 vagy 2000 méteres táv teljesítése közül választhattak.

Szöveg: Varju Kitti
Fotó: Dévényi Veronika

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

A kaposvári alakulat katonái is részt vettek a „Béke és barátság a sporton keresztül” elnevezésű, hagyományos rendezvényen. Az ezredhez csatlakoztak az MH 6. Területvédelmi Ezred 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóaljának, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, illetve az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Kaposvárra kihelyezett részlegénk katonái is. A bemelegítést követően a résztvevők a 2 kilométeres rövidebb távot zárt alakzatban, míg az 6 kilométer hosszú öt laktanyakört egyénileg hajtották végre.

A Táncsics Mihály Laktanyában megtartott futáson 266-an vettek részt, míg Tabon, a Honvéd Kadét Programban közreműköső Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakközépiskola intézményében 88-an futottak.

Szöveg és fotó: MH 64. BSZJLE

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A székesfehérvári alakulat katonái és honvédelmi alkalmazottai is csatlakoznak az emlékfutáshoz. Az Alba Regia laktanya alakulóteréről sportöltözetben útnak indult több, mint száz katona és honvédelmi alkalmazott kellő és alapos bemelegítést követően, két laktanyakörben, 2500 méteres távot teljesített, amelyből az elsőt alakzatban hajtották végre.

A sporteseményt Csősz József ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Kiképzési Csoportfőnökség Szakkiképzési és Kiképzésellenőrzési Főnökség főnöke nyitotta meg, majd Németh Zsolt őrnagy, az MHP kiképző főtisztje útmutatása alapján kezdték meg a bemelegítő gyakorlatokat.

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Révész Csaba

* * *

HQ MND-C

Tízfős csapattal képviseltette magát a CISM Day Run – „Futás a békéért” elnevezésű rendezvényen a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre, HQ MND-C) február 18-án, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

A Székesfehérváron települő HQ MND-C 2021-ben már részt vett a CISM futáson, ekképpen hangsúlyozva a sport és az egészséges életmód fontosságát, ami különös jelentőséget kapott a koronavírus-járvány kitörése óta. Idén az HQ MND-C ismét csatlakozott a kezdeményezéshez, ezúttal egy tízfős csapattal. A horvát, lengyel és magyar katonák a többi székesfehérvári alakulat állományával együtt teljesítették a kijelölt mintegy 2,5 kilométeres távot.

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy
Fotó: Papp Mirtill Fatime százados

* * *

Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ

A CISM Day Run futónap alkalmával saját plakáttal fejezték ki elkötelezettségüket és szolidaritásukat a béke iránt a honvédség többi katonai szervezetéhez hasonlóan az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) katonái és honvédelmi alkalmazottai. A kőbányai Óhegy park 1400 méteres futókörén Kiss Krisztián alezredes vezetésével 14 tiszt, négy altiszt és egy honvédelmi alkalmazott állt a rajtvonalhoz február 18-án.

Szöveg és fotó: MH GAVIK

* * *

MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred

A felderítő ezred katonái idén is csatlakoztak a CISM Day Run elnevezésű rendezvényhez, és mintegy 6 kilométert teljesítettek egyenruhában futva. Sőt, a sportolást 3x24 fekvőtámasszal is „megfűszerezték”.

Szöveg és fotó: MH 24. BGFE

* * *

MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

A dandár idén a táborfalvai kihelyezés keretében teljesítette a CISM Day – Run for Peace, vagyis a „Futás a békéért” rendezvényt. A katonák a bemelegítést követően a dandárparancsnok vezetésével 3000 métert futottak.

Szöveg: MH 2. KRDD
Fotó: Angyal Sándor őrnagy

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Az Ittebei Kiss József helikopterbázis 2022-ben is csatlakozott az idén 74 éves CISM mozgalomhoz. A szolnoki alakulat állományából – a közös bemelegítés után - 325 fő kezdte meg a kettő, négy és hat kilométeres távok teljesítését, utóbbit 230 fő teljesítette. A bázis állományához 7 fővel csatlakozott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Központ Szolnok.

A futásra dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka meghívta a Honvéd Kadét Programban részt vevő fiatalokat is. A meghívásnak eleget téve a Szolnok SZC Jendrassik György Gépipari Technikumból érkeztek hallgatók. Ezzel a helikopterbázis újabb lehetőséget tudott biztosítani a kadétoknak, hogy bepillantást nyerjenek a katonai életbe. Nagy lelkesedéssel vágtak neki a távnak, felemelő és motiváló volt a diákoknak az állománnyal együtt futni. A futókat dr. Hegedűs János ezredes, a helikopterbázis törzsfőnöke vezette, az alakulat zászlóját pedig Budavári Ádám törzszászlós, a bázis vezénylőzászlósa vitte.

Szöveg és fotók: Hellán Andrea törzsőrmester

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

A „béke és a bajtársiasság” jegyében idén is csatlakozott az MH Anyagellátó Raktárbázis a CISM futáshoz. A reggeli programon több lehetséges táv teljesítésével vehettek részt a lelkes sportolók: katonák és honvédelmi alkalmazottak. A mátyásföldi telephelyen szolgálatot teljesítők számára a bázis mellett található régi repülőtér adott helyszínt.

Ahogy az elmúlt években, idén is csatlakoztak az alakulat helyőrségei. Tápiószecső, Pusztavacs, Táborfalva, Gödöllő, Hetényegyháza, Nyírtelek bázisparancsnokságok, valamint a veszprémi Központi Raktárban dolgozó állomány tagjai saját területük vonzáskörzetében futottak 3-6 kilométeres távot.

Szöveg és fotó: MH ARB

* * *

 

MH 25. Klapka György Lövészdandár

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy az MH 25. Klapka György Lövészdandár közös futással tiszteleg a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM – International Day of Military Sports) 1948. február 18-i megalakulásának évfordulója alkalmából. Ezen a napon a tagországok katonái világszerte több százezren futnak együtt, így természetesen a tatai alakulat is képviseltette magát a Magyar Honvédség teljes állományát érintő sporteseményen.

Szöveg: MH 25. KGYLDD
Fotók: Bratkó Balázs tizedes

* * *

 

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) 2006 óta minden év februárjában, 136 tagország katonáinak részvételével, közös futással ünnepli meg a szervezet megalakulását. A nemzetközi összefogás, a sport és az egészséges életmód jelentőségét népszerűsítő eseményhez – csak úgy, mint minden évben – csatlakoztak az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred kilenc zászlóaljának katonái is. Több megyében a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák kadétjaival közösen teljesítették a távokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három helyszínen közel 150 diák részvétele mellett futottak a katonák. A nyíregyházi Bujtosi-tó partján megrendezett sporteseményen Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. „Szeretnénk a sporton keresztül megmutatni, milyen fontos számunkra is a béke, és mennyire elengedhetetlen a katonák számára, hogy egészségesen éljünk és sportoljunk. Csak akkor tudjuk az alap feladatainkat elvégezni, a haza védelmét szolgálni, ha egészségesek és az átlagosnál magasabb fizikai kondícióban vagyunk” – hangsúlyozta az ezredes. A futáson képviseltették magukat – a kadétok mellett – a megyei katonai szervezetek is. A rendezvény végén emléklappal köszönték meg a diákok részvételét.

A honvédek életében kiemelkedően fontos a jó erőnlét megtartása, a mindennapi sportolásnak ezért is nagy szerepe van. Az ilyen és hasonló sportmegmozdulások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a katonák közösen tegyenek az egészségükért.

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy
Fotó: MH 2. TVE

* * *


MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) az „International Day of Military Sports” eseménnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásuk évfordulóját. A rendezvény fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során. Ennek keretében a tagországok katonái világszerte egy napon futnak, többek között az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állománya is.

Az ezredtörzs és a területvédelmi zászlóaljak eltérő futótávokon, helyszíneken hajtották végre a futást a korlátozó intézkedések betartásával. Mindegyik helyszínen bemelegítés előzte meg a sporttevékenységet, egyesek a futást követően pedig fekvőtámasszal, vagy felüléssel zárták az eseményt. Számos megyében, ahol a területvédelmi zászlóaljak a Honvéd Kadét Program keretében együttműködést folytatnak közoktatási intézménnyel, meghívták a CISM futásra az iskolák kadétjait is.

Szöveg: Józan Tímea hadnagy
Fotó: MH 6. TVE

CímkéksportCISM
Kapcsolódó cikkek
20220218-irak-cism (5)

CISM futás Irakban is

2022. február 18. 16:53

CISM_index (2)

Futás a békéért

2022. február 18. 15:22