Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil ruhás menetgyakorlat Boszniában

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 19. 17:17

Menetgyakorlatot hajtott végre május 16-án, a Bosznia-Hrcegovinában állomázozó MNBN (többnemzetiségű zászlóalj) „A” százada, vagyis a magyar EUFOR kontingens. A Szarajevótól délre fekvő Jahorina hegységben végrehajtott menetről a honvedelem.hu olvasóinak küldtek “élménybeszámolót” a magyar katonák.

Május 16-án, pénteken kora reggel indultunk a Szarajevótól délre fekvő Jahorina hegységbe menetgyakorlatra. Reménykedtünk, hogy az időjárás kegyes lesz velünk és sikerül meghódítanunk az 1910 méter magas Sjenl¹te hegycsúcsot. A megindulási pontra egy órás autóút után érkeztünk, ahol a század szervezői már várták az állományt.

A hazai szokásoktól eltérően az itteni szabályzók szerint civil ruhában kellett végrehajtanunk a menetgyakorlatot. Gyors eligazítás után vágtunk neki a mintegy 10 kilométer távolságra fekvő csúcs meghódításának. A 20 kilométer hosszúságú menetvonal az 1560 méter magasan fekvő parkolóból indult érintve az 1984-es téli olimpia helyszíneit, majd a hegytetőn végigkúszva ért el az 1910 méter magasan fekvő Sjenl¹te hegycsúcsig és vissza. A menetvonalat szakasz kötelékekben hajtottuk végre, az elején enyhén majd baljóslóan felhős időben, időnként szemerkélő esővel.

Mindenki felért a csúcsra, ahol régi épületek romjai meredtek ránk és csodálatos kilátás tárult elénk: be lehetett látni Bosznia nagy részét.
A látvány mindenkiből feledtette a súlyos zsákok súlyát és a több száz méteres szintemelkedést, amit magunk mögött tudtunk.

A visszaút sem volt könnyebb a szerpentines, hónyelvekkel teli úton. A menetgyakorlatot 4-5 óra alatt teljesítettük, majd a parkolóba visszaérkezve jó hangulatba tértünk vissza a táborba.