Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konszenzus övezi a 160 éves honvédség működését

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. május 19. 14:18

A parlament ülésén Szekeres Imre napirend előtti felszólalásában emlékezett meg az idén 160 éves Magyar Honvédségről. A honvédelmi miniszter kiemelte: a politikának különös felelőssége van a működési feltételek megteremtésében, de örvendetes, hogy ma Magyarországon egyetértés övezi a hadsereg tevékenységét.

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 160 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból a parlament mai ülésén Szekeres Imre napirend előtti felszólalásban méltatta a testület működését. A honvédelmi miniszter rámutatott: az elmúlt évtizedek története azt jelzi, hogy a honvédség testületi és személyes felelősséggel is tartozik az ország dolgaiért.

A tárca első embere ezzel arra célzott, hogy az elmúlt időkben a honvédség időnként kiszolgáltatott volt a politikai vezetésnek, de mindig akadtak olyan vezetői, akik megmutatták a helyes utat. Szekeres Imre példaként Stromfeld Aurélt, Kiss Jánost és Maléter Pált említette.

A miniszter hangsúlyozta: az országnak szüksége van a haza fegyveres védelmét vállalókra. “A professzionális hadseregben szellemileg és fizikailag felkészült emberek teljesítenek szolgálatot, akiknek hivatása életeket és értékeket menteni", fogalmazott Szekeres Imre, aki beszédében arra is utalt, hogy a hadsereg szerteágazó feladatai között jelentős szerepe van a környezet megóvásának is.

1595876434
A miniszter emellett a mindenkori kormányzat felelősségét abban jelölte meg, hogy biztosítsa a hadsereg működésének feltételeit, megfelelő költségvetési keretet nyújtva hozzá. „Ugyanakkor el kell ismerni a honvédség tetteit, sőt, beszélni is kell róla", mondta a miniszter, aki kiemelte: az elmúlt években konszenzusos politika övezte a honvédség feladatait, működését, az egyes missziókban történő szerepvállalást.

A szocialista Keleti György megjegyezte: a honvédség tisztességgel végzi a feladatát. A Horn-kormány volt honvédelmi minisztere kiemelte: a parlamenti pártok képesek közösen dönteni a feladatokról, és egyetértés tapasztalható közöttük ezeket illetően. A kormánypárti politikus azonban nem tagadta el, hogy a működési feltételek biztosításában kiemelt szerepe van a költségvetésnek.

Gusztos Péter az SZDSZ részéről szintén azt hangsúlyozta, hogy a professzionális hadseregé a jövő. Hozzátette: a Magyar Honvédség magas szinten tesz eleget a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak, nagyrészt annak köszönhetően, hogy olyan speciális műszaki és orvosi tudást képviselnek tagjai, melyekre kiemelt szüksége van a szövetségesi rendszernek.

Szekeres Imre keddre ötpárti egyeztetést kezdeményezett a stratégiai légiszállítási flotta megalapításáról, valamint annak Pápára telepítéséről

Fotó: Galovtsik Gábor