Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton a kalózok ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 16. 8:57

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter új intézkedéseket jelentett be, amelyek az Obama-kormányzatnak a kalózkodás felszámolását célzó diplomáciai erőfeszítései keretébe illeszkednek.

Clinton a külügyminisztériumban tartott sajtóértekezletén bejelentette: az Egyesült Államok küldöttet meneszt a jövő héten Brüsszelben tartandó szomáliai adományozó értekezletre, és szélesebb nemzetközi erőfeszítéseket sürget az Afrika szarvánál dúló kalózkodás megfékezésére. A Egyesült Államok igyekszik felkutatni és befagyasztani a kalózok bankszámláit is – közölte a külügyminiszter.

Washington kísérletet tesz Szomália átmeneti kormányának tisztviselőivel, valamint a Puntland nevű félautonóm terület vezetőivel való találkozók megszervezésére.

“Lehet, hogy XVII. századi bűntípussal van dolgunk, de XXI. századi eszközöket kell bevetnünk" – mondta. Kifejtette: az Egyesült Államok együtt fog működni partnereivel a kalózbázisok felszámolásában és annak érdekében, hogy kevésbé legyen vonzó a fiatal szomáliaiak számára a kalózkodás.

Megfigyelők szerint nem hagyott alább a térségben a kalóztevékenység, amióta az amerikai haditengerészet mesterlövészei lelőttek vasárnap három fiatal kalózt, hogy kiszabadítsák a tengeri rablók által 5 napig fogva tartott amerikai hajóskapitányt.