Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton Grúziából üzent Oroszországnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 5. 18:46

Oroszországnak ki kell vonnia csapatait a Grúziához tartozó Abháziából és Dél-Oszétiából – jelentette ki június 5-én, kedden Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a grúziai Batumiban, dél-kaukázusi körútjának második állomásán.

A washingtoni diplomácia vezetője az amerikai-grúz stratégiai partnerségi bizottság ülésén szólalt fel. Kijelentette: „Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes mértékben teljesítse a Grúziával 2008. augusztus 12-én kötött tűzszüneti egyezményben foglaltakat".

A külügyminiszter külön kiemelte a dokumentumnak azt a részét, amely kilátásba helyezi az orosz egységek kivonását Abháziából és Dél-Oszétiából, illetve azt, hogy a csapatokat visszavonják azokba az állásokba, ahol 2008 augusztusa előtt tartózkodtak.

Abházia és Dél-Oszétia még a múlt század kilencvenes éveiben kinyilvánította elszakadását Grúziától. Tbiliszi 2008-ban kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő megsemmisítő csapást mért a grúz hadseregre. A két szakadár területet a villámháborút követően független államként ismerte el Moszkva.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és néhány csendes-óceáni apró szigetállam ismerte el, ez azonban csöppet sem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai megállapodást kössön a két régióval, és immár erre a nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson katonákat Abháziában, illetve Dél-Oszétiában.