Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Colin Powell: évekbe telhet az afganisztáni kivonulás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 30. 9:18

Nem hisz az Afganisztánból történő gyors amerikai kivonulásban Colin Powell. Az Amerikai Egyesült Államok korábbi külügyminisztere a szlovéniai Bledben folyó nemzetközi stratégiai fórumon vasárnap elhangzott beszédében hangsúlyozta: az amerikai csapatkivonás még évekbe telhet, annak ellenére, hogy Obama elnök a jövő év végére teljes kivonulást ígért.

Afganisztán sokkal súlyosabb probléma, mint Irak – fogalmazott a volt külügyminiszter, aki szerint a jövőre vonatkozóan a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az afganisztáni kormány képes lesz-e az egész ország ellenőrzésére.

Powell összességében ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott az elkövetkező évtized globális kihívásairól, és ezzel összefüggésben azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb konfliktusok – köztük mindenekelőtt Afganisztán Irak, Irán, továbbá a Közel-Kelet problémája – „lassan, de biztosan" rendezhetők.

A tekintélyes diplomata – aki George Bush elnök külügyminisztere volt – annak a nézetnek adott hangot, hogy a szuperhatalmak ideje lejárt. Szavai szerint az Amerikai Egyesült Államok is csak más országokkal szoros partneri viszonyban érheti el céljait.

CímkékAfganisztán