Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen a kiképzés megkezdésére

Szöveg: Sári Gábor alezredes |  2010. augusztus 30. 10:02

Befejeződött a kabuli logisztikai mentorcsoport által támogatott Advance Combat Training kiképzőbázis anyagi és személyi átcsoportosítása. Az eredetileg a kabuli kiképző központ által végrehajtott logisztikai ACT tanfolyamokat a német vezetői szerepvállalással mentorált Afgán Logisztikai Iskola vette át, új települési hellyel, de nyolcvan százalékban az eredeti kiképzői állománnyal.

A magyar mentorcsoport a kiképzési dokumentumok elkészítése és a kiképzői állomány felmérése, illetve a kiképzők új követelmények szerinti felkészítése után az áttelepülés folyamatában és az új kiképzői bázis életkörülményeinek kialakításában vett részt. A feladatok így nem csak logisztikai jellegűek voltak, a csoport tevékenysége az őrzés-védelem és a napi-heti szolgálati rend kidolgozásától az egészségügyi ellátás megszervezésééig a valós biztosítás összes szegmensére kiterjedt.

A munka volumenét jelzi, hogy a zászlóalj szintű szervezet mintegy száznyolcvan kiképzővel (ezredes rendfokozatú parancsnokkal), százhúsz, a kiképzést támogató gépjárművel rendelkezik, és akár hétszáz fő, logisztikai beosztásra tervezett legénységi és tiszthelyettesi állományú katonát is képes egyidőben, egy kiképzési ciklus alatt kijelölt beosztásukra felkészíteni.

A tanfolyamok – közlekedés, karbantartás, raktározás, főzés – indulása a Ramadan után tervezett.

A mentorcsoport következő váltása horvát partnerekkel egészül ki, a közös követelmények teljesítését szolgáló összekovácsolási kiképzés jelenleg is folyik.

1595906706