Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kudarcba fulladhatnak a béketárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 30. 8:22

A palesztin fél kivonul a béketárgyalásokról, amennyiben Izrael felújítja új telepek létesítését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben – hangsúlyozta vasárnap esti televíziós nyilatkozatában Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Abbász – aki csütörtökön Washingtonban kezd közvetlen béketárgyalásokat
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – leszögezte: az általa
vezetett küldöttség betartja korábbi fenyegetését.

Az izraeli kormányfő korábban amerikai nyomásra a telepépítési politika 10 hónapra történt felfüggesztése mellett döntött, a moratórium ugyanakkor három héttel a tárgyalások megkezdése után jár le. Netanjahu egyelőre nem kötelezte el magát egyértelműen sem a moratórium meghosszabbítása, sem a telepek létesítésének felújítása mellett, keményvonalas koalíciós partnerei azonban határozottan az utóbbit, azaz újabb telepek létrehozását sürgetik. Abbászt viszont a szélsőséges Hamász palesztin szervezet bírálja a 20 nappal ezelőtt megszakadt tárgyalások felújítása miatt.

„Az izraeli kormánynak vállalnia kell a teljes felelősséget a tárgyalások esetleges kudarcáért" – jelentette ki a Palesztin Hatóság elnöke, utalva a telepes politika folytatásának lehetőségére.

Az Abbász és Netanjahu közötti megbeszélések Barack Obama elnök, továbbá Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, valamint II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt folytatódnak majd.