Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cross Landing 2023

Szöveg: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester | Fotó: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester, Udvardi Róbert őrnagy |  2023. október 9. 10:28

Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái.

1G8A0798

A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése. Ezen felül a kétoldalú szerződések, a nemzeti és NATO szabályzók, az ICAO (International Civil Aviation Organization) ajánlásai szerinti műszeres és vizuális kutatási eljárások alkalmazása, valamint a riasztási rendszer működtetésének ellenőrzése is a feladatrendszer része.

A szimulált helyzet szerint Dóc térségében egy H145M típusú helikopter nem sokkal a felszállást követően vészhelyzetet jelentett, majd megszűnt a kapcsolat a pilóták és a torony között. A riasztást követően az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról induló H145M kutató-mentő helikopter az utolsó radarkoordinátákat követve érkezett a baleset helyszínére, majd megkezdte a sérültek mentését és állapotuk stabilizálását. Mivel egy mentőegység kevésnek bizonyult a sebesültek ellátására, az időközben riasztott román segítség, két Puma mentőhelikopter szállt le a bajbajutott forgószárnyas közelében, személyzetük pedig azonnal segítséget nyújtott az ellátásában és a kárhelyszín felszámolásában. A gyakorlat második napján egy román kárhelyszínre repültek a magyar kutató-mentők, ahol nagyszámú sérült szakszerű és gyors ellátása volt a feladatuk, együttműködve a román kutató-mentő egységgel.

A gyakorlat katona-diplomáciai értéke mellett nagyon fontos, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásait, valamint kiváló lehetőség az újonnan kinevezett kutató-mentő személyzeteknek a bonyolult kárhelyszínek felszámolásának begyakorlására.