Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak végső esetben kezdene újra iraki hadműveletekbe Amerika

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 23. 10:57

Csak az iraki biztonsági erők “teljes kudarca” esetén kezdene újra hadműveletekbe Irakban az Egyesült Államok – jelentette ki az amerikai televíziókban vasárnap közreadott nyilatkozatában Raymond T. Odierno, a közép-keleti országban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka.

Odierno úgy véli, nem valószínű, hogy az amerikai erőknek ismét harci feladatokat kellene végrehajtaniuk. A tábornok szerint az Egyesült Államok fontolóra venné, ha az iraki vezetés azt kérné, hogy az amerikai csapatok 2011 vége után is az országban maradjanak, de mint mondta, ezt a politikai döntést az elnök és nemzetbiztonsági tanácsadói fogják meghozni.

Irakban szeptember elejétől mintegy 50 ezer, kiképzési és tanácsadási feladatot ellátó amerikai katona marad. Az Egyesült Államok által az országba vezényelt erők létszáma 2007-ben tetőzött, mintegy 170 ezer fővel. Odierno tábornok úgy vélekedett, hogy 2011 után az amerikai szerepvállalás esetleg az iraki légtér és a határok biztosításában történő segítségnyújtásra terjedne ki.

Odierno úgy látja, hogy az iraki fegyveres erők képesek kezelni a belbiztonság problémáit és meg tudják védeni az irakiakat, de a helyi parancsnokok azt szeretnék, ha az amerikaiak a kivonulás meghirdetett határideje után is segítenének beszerezni a szükséges hadi felszerelést és részt vennének a helyi erők kiképzésében.

Az amerikai parancsnok a CNN-nek nyilatkozva megerősítette korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint Irán szélsőséges síita fegyveres csoportokat pénzel Irakban. “Úgy gondolom, (az irániak) nem akarják, hogy Irakban szilárd demokrácia alakuljon ki" – mondta a tábornok.

Irakból csütörtökön Kuvaitba vonták ki az amerikai 2. gyalogsági hadosztály 4. Stryker (gépesített könnyűlövész) dandárját, ezzel már csak mintegy 2000 harci szolgálatot teljesítő katona maradt az Egyesült Államok és szövetségesei által 2003-ban megszállt országban. Õk Barack Obama elnök ígéretének megfelelően, a tervek szerint augusztus 31-ig hagyják el az Irakot.

Odierno szerint Amerika csak évek múlva tudja majd eldönteni, hogy eredményes volt-e a katonai beavatkozás.

“Egy erős, demokratikus Irak stabilitást hoz a Közép-Keletre, és ha két, három, vagy öt év múlva azt látjuk majd, hogy Irak ebbe az irányba halad, akkor, úgy gondolom, sikeresnek minősíthetjük hadműveleteinket" – jelentette ki Raymond T. Odierno tábornok.