Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Család, sport, honvédelem

Szöveg: honvedelem.hu/Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd és Boros Melinda százados magángyűjteménye |  2022. november 13. 11:18

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél több katona sportol szolgálai idején kívül is. Közülük is kiemelkedik Boros Melinda százados, a Hadműveleti Főnökség tervező tisztje, aki el sem tudná képzelni mindennapjait futás nélkül.

fotó2_Dömsödi Richárd ha_

Boros Melinda százados számára az aktív pihenést a sport jelenti és ebben még a fáradtság sem akadályozza meg. Mezei futóversenyeken éppúgy kipróbálta magát, mint a Magyar Honvédség szintű háromtusán, vagy az Ironman és a dupla Ironman távú triatlonokon. Mostanság sem tétlenkedik, hiszen a fentebb említett versenyek után most éppen az ultratávok iránt érdeklődik.

Családja álmában sem gondolta, hogy amikor magasugró és gátfutó bajnok katona édesapja tízévesen lecsalogatta a lakásuk melletti kétszázméteres, kis salakos pályára, egy országszerte is jegyzett futóbajnoknő kezdeti szárnypróbálkozásaival szembesülnek. Melinda legelső komolyabb távján 5200 métert tett meg, mindössze 11 évesen. Édesapja mellett, testnevelőtanárai is ösztönözték erre a sportágra, így az idő előrehaladtával egyre több mezei futóversenyen vett részt. Tiniként azonban még zömmel a röplabdaversenyek kötötték le idejét.

„Kecskeméten születtem, de egyévesen Sárbogárdra költöztünk, ott is nőttem fel. Már a testnevelés órákon is látták, hogy mindig hajtottam, a maximumra törekedtem” – eleveníti fel a kezdeteket Boros Melinda százados, aki később Veszprémben is élt, ám középiskolai tanulmányai rendre Székesfehérvárhoz kötötték. Reál beállítottságának és szülei javaslatának is köszönhetően később a fővárosi Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola villamosmérnök szakán folytatta tanulmányait. Nyugdíjas szülei mindketten hivatásos katonák voltak – részben ez is inspirálta, hogy most katonaként szolgál, hiszen tapasztalataik alapján biztos életpályának találta a honvédségi szolgálatot. Ezt egyáltalán nem bánta meg, hiszen számos munkahelyi és sportsikert köszönhet utólag a Magyar Honvédségnek.

Boros Melinda saját gyűjteménye_06

„Már 2003-tól részt vettem az MH Járőrbajnokságon és az MH Háromtusa Bajnokságokon. A honvédelem berkeiben az első komolyabb eredményt az MH Mezei Futóbajnokságon, Püspökszilágyiban értem el: ott, 2007-ben 6000 méteren első lettem” – emlékezik a KFOR-missziót is megjárt katona, aki lassan négy éve a törzs hadműveleti tiszti beosztásban látja el sokrétű feladatait.

A százados asszony pályafutásában a 2007-es év más szempontból is fontos mérföldkő: az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred Híradózászlóalj, Híradószázad III. Alaphírközpont szakaszparancsnokaként akkor kezdte meg hivatásos katonai pályáját. Innen indult triatlonos korszaka is. Apránként, ám annál határozottabb léptekkel érkeztek a szép eredmények sprint, rövid, közép és Ironman távokon.

Boros Melinda saját gyűjteménye_09

Triatlonos időszakából jelentős eredményt hozott a 2014-ben teljesített nagyatádi ExtremeMan verseny – 3800 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás, 42,2 kilométer futás. A versenyt 13 óra 3 perc alatt teljesítette - akkor már kétgyermekes édesanyaként. A sikerek sorát hosszan folytathatnánk, elég csak például 2015-ben, Velencén, a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség (IUTA) által dupla Ironman távú (7,6 kilométer úszás, 360 kilométer kerékpározás, 84,4 kilométer futás) világbajnokságát említeni. Hat női induló közül négy versenyző ért sikeresen célba – köztük Boros Melinda százados a világbajnoki dobogó harmadik fokára állhatott 31 óra 39 perces időeredménnyel. Ahhoz, hogy a triatlonban már nem versenyez, részben közrejátszott az is, hogy 2016 óta már háromgyerekes édesanyaként minél több idejét szerette volna a családnak szentelni.

Boros Melinda_3
Boros Melinda saját gyűjteménye_05

Arra is kíváncsiak voltunk, mi jut eszébe, ha azt a szót hallja: honvédség. Boros Melinda százados erre egy szóval így válaszolt: a biztonság. Igen, a biztonság kulcsfontosságú egy katonának is, főleg, mert a százados asszony egyedül neveli gyermekeit. Hajnali 5 órakor kel, a kutyasétáltatás, reggeli készülődés után máris viszi a lányokat iskolába, óvodába. Majd irány a sereg, és persze a reggeli futás, immár honvédségi környezetben. Mivel a Magyar Honvédségnél kötelező a napi sporttevékenység, ez a lehetőség nagy kincs számára. Ahogy tudja, kihasználja felkészüléseire az adott időkeretet, mert a család mellett nem tudna rá elég időt fordítani.

Mára a triatlon után csak a futás maradt meg, ám az rendíthetetlenül. Zömmel hétvégi futóversenyeken indul, amikor húga vagy szülei tudnak vigyázni a gyerekekre. Novemberben párjával, Jentetics Róbert főtörzsőrmesterrel az athéni klasszikus maratonra készül (Athens Authentic Marathon), ahol tizennyolcezer emberrel együtt fogja teljesíteni a távot.

fotó_Dömsödi Richárd ha_

A százados asszony idén is több, szép eredményt ért el. Harmadik helyen végzett például az éjszakai félmaratonon Balatonfüreden, illetve a badacsonyi félmaratonon; a Wizz Air félmaratonon egyéni csúcsot ért el; a Balatonlellén megrendezett, tíz kilométeres éjszakai futáson pedig kategóriájában az első, összetettben a második helyen végzett. Az idei MH Mezei Futóbajnokságon is sikeres volt: hat kilométeres távon, kategóriájában a dobogó második fokára állhatott fel. (Ezen a versenyen 2015-ben egyéniben első lett, csapatban pedig harmadik helyezett.)

S hogy milyen terveket dédelget az új esztendőre? Jövő májusban az Ultrabalatonon szeretne indulni négyfős csapattal.

„A gyerekek egyre nagyobbak lesznek, így több időm lesz futni. Továbbra is félmaratonokban, maratonokban és ultratávokban gondolkodom, hiszen ahogyan telnek az évek, az ember egyre jobban bírja fejben, egyre kitartóbb” – mosolyog Boros Melinda százados.

Címkéksport