Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családi jubileum a levegőben

Szöveg: Szabó Béla |  2010. június 25. 14:28

A hadseregben ritkán fordul elő, hogy a család – egy-egy laktanyai nyílt nap kivételével – megismerheti az apa vagy anya munkahelyét, mi több munkaeszközét, ráadásul „használat közben”. Mindez hatványozottan igaz a pilótákra, ezért is volt június 25-e azon ritka alkalmak egyike, amikor egy hajózó, ötezredik repült óráját családjával együtt tölthette el a levegőben.

Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Nagy József ezredest, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettesét – a HM Honvéd Vezérkar főnöke helyettesének engedélyével – az AN-26-os szállító repülőgépen eltöltött ötezredik órájára kísérhette el családja. Nagy ezredes ugyanis az „Ancsán" eltöltött időn túl még további ötszázötven órát repült L-29 Delfin, L-39 Albatrosz, valamint MiG 15-ös, 17-es, 21-es felderítő, és vadászgépekkel is.

Az viszont először fordult elő, hogy a Balkánra, Irakba, Afganisztánba, és a világ még számos más pontjára rendszeresen repülő családfőt a munkahelyén, a „bal egyes ülésben" láthassák szerettei. Ráadásul – többek között felesége Piroska, Éva és Lilla lányai, valamint Róbert fia – nem is egy egyszerű „sétarepülésen", hanem egy nagyon is valóságos kiképzési repülés során ismerkedhettek meg Nagy ezredes mindennapjaival.

A feladat egy jó másfél órás útvonalrepülés volt az ország felett, miközben a navigátor egy oktató felügyelete mellett kiképzésen vett részt, a parancsnokhelyettest pedig kapitány társa ellenőrizte különböző szituációkban. Ezek között szerepelt kis magasságban, nagy bedöntéssel végrehajtott forduló, és „touch and go" – átstartolás – egyaránt. S ha már lúd, hát legyen kövér: a kiképzésben részt vett egy JAS-39 Gripen vadászgép is, amely személyzete a kis sebességű légi cél elfogását gyakorolta. Így aztán a bázisparancsnok-helyettesnek nem volt ugyan ideje a levegőben a családdal foglalkoznia, hozzátartozói viszont „elfogva", vadászkísérettel repülhettek egy jó darabig, majd szálltak le.

 

A földön az aranykoszorús, oktató-berepülő pilóta jubilánst a bázis törzsfőnöke, és a műszaki század állománya fogadta, akik „három négyzetméter" kölyökpezsgő kíséretében, egy névre szóló AN-26-os légcsavarszárnnyal lepték meg a nem kicsit meghatott ezredest.

 

 

 

Fotó: Tóth László