Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tárgyalt a NATO Katonai Bizottságának elnöke

Szöveg: hm.gov.hu / honvedelem.hu |  2010. június 25. 15:30

Delegációja élén hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke. A magas rangú vendég Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke meghívására utazott Magyarországra, és dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is találkozott pénteken.

A magas rangú vendéget június 25-én katonai
tiszteletadással fogadták Budapesten. Ezután koszorúzásra került sor az Ismeretlen katona emlékművénél. Délelőtt az admirális találkozott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével, dr. Kocsis Mátéval, majd udvariassági látogatáson fogadta őt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az ezt követő plenáris tárgyaláson a két delegáció a Magyar Honvédséget érintő aktuális kérdésekről, elsősorban a békeműveletekben való részvételéről tárgyalt.

Délután a NATO Katonai Bizottsága elnöke előadást tartott politikai és katonai vezetők, valamint társadalmi szervezetek és a hadtudományi munkaműhelyek képviselői előtt Kulcskérdések a Szövetségben a lisszaboni csúcstalálkozóra készülve címmel.

Giampaolo Di Paola admirális, aki ezt megelőzően az Olasz Fegyveres Erők vezérkari főnöke volt, két éve, 2008 júniusa óta tölti be a testület elnöki beosztását a NATO brüsszeli központjában. A NATO Katonai Bizottsága a Szövetség legfelső katonai testülete, tagjai a tagállamok vezérkari főnökei. Elnökét a tagállamok vezérkari főnökei választják meg a nemzetek vezérkari főnökei vagy hasonlóan magas beosztású katonai vezetők közül három évre.

Fotó: Dévényi Veronika