Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon járt a NATO Katonai Bizottságának elnöke

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 25. 18:39

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke meghívására Magyarországon tett látogatást Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke. A megbeszéléseken a két fél többek között a NATO új stratégiai koncepciójáról, valamint a magyar missziós szerepvállalásról is tárgyalt.

A pénteki nap folyamán az admirális Németh Zsolt külügyi államtitkárral találkozott, majd a Hősök terén megrendezett koszorúzáson vett részt. Ezt követően az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével, dr. Kocsis Mátéval folytatott megbeszéléseket, majd dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel tárgyalt.

Délután meghívójával, Benkő Tibor altábornaggyal plenáris ülésen beszélték meg a szövetséget érintő legfontosabb kérdéseket, majd az admirális később a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium vezető tisztségviselői, társadalmi szervezetek képviselői számára tartott előadást.

A tartalmas program után az admirális és a HM Honvéd Vezérkar főnöke közös sajtótájékoztatót tartott. Benkő Tibor itt a sajtó képviselőinek úgy fogalmazott: az aktív tárgyalási folyamat során a NATO stratégiai elgondolásáról is szó esett, ahogyan a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetéről, a magyar szerepvállalásról, a békemissziós feladatokról, valamint az Afganisztánban és a Balkánon betöltött szerepről is. Mint azt Benkő Tibor hangsúlyozta, ez utóbbi két misszió kiemelten fontos feladat, melyekben közel 800 katona vesz részt.
A vezérkari főnök hozzátette: a tárgyalásokon Magyarország más országokkal való kapcsolatáról is szó volt, többek között a többnemzeti szárazföldi kötelékről, a visegrádi országokról, és a Tisza Többnemzetű Műszaki Zászlóalj szerepvállalásairól is.

Újságírói kérdésre Benkő Tibor kifejtette: plusz 200 fő afganisztáni részvételének felajánlása történt meg 2009 végén. Mint mondta, miután a Magyar Honvédség megkapta a feladatot, elkészítették a számvetéseket, mely 14 milliárd forintot mutatott ki. „Ebből 5,2 milliárd kézzel foghatóan realizálódott eddig. Engedélyt kaptunk a beszerzések elindításához. Nem lépünk vissza, a vállalásokat teljesítjük", fogalmazott a vezérkari főnök, aki rámutatott arra, hogy idén októberben egy 60-80 fős misszió utazik ki Afganisztánba a Kabuli Nemzetközi Reptér üzemeltetéséhez, 2011-ben pedig a Mi-17 Air Mentor Team kezdi meg feladatát.
Benkő Tibort a sajtótájékoztatón megjelent újságírók a mecseki NATO-radarról is kérdezték, amelyről azt mondta: nem lehet kérdés, hogy Magyarországnak szüksége van a harmadik radarállomásra is. „Az emberek számára fontos, hogy biztonságban érezzék magukat. E radarok fenntartása, működtetése nem háborús célokat szolgál csak, hiszen békeidőszaki feladatokban is fontos szerepet töltenek be, a békés polgári repülést is biztosítják működésükkel", hangsúlyozta a vezérkari főnök. Mint mondta, a másik két radar jelenleg tesztelési üzemmódban van.

 

Mint azt Giampaolo Di Paola hozzátette: a megbeszélések olyan fő kérdéseket érintettek, amelyek a szövetség és a szövetségesek életét érintik. Elsőként a műveleteket, azon belül az ISAF missziót emelte ki, hangsúlyozva, hogy Afganisztánban 2010 kritikus évnek számít, hiszen idén tartják a Peace Jirgát, vagyis a Béketanácsot, ezen kívül Kabulban az átmenet folyamatának lépéseit megtárgyaló konferenciát szerveznek. Mint mondta, ez az év azért is rendkívül meghatározó, hiszen az afgán fél magára vállalja a felelősséget. Hozzátette: szeptemberben választások kezdődnek meg Afganisztánban, az év végén pedig az állam- és kormányfők találkozójára kerül sor Lisszabonban.
Az admirális azt mondta: Afganisztán, a biztonság és egy életképes ország létrejötte a nemzetközi közösségeknek kulcsfontosságú kérdés. Giampaolo Di Paola kiemelte a balkáni, koszovói magyar szerepvállalást is, melyhez hozzáfűzve megköszönte a magyar teljesítményt.

Az elnök hozzátette: a tárgyalás során a NATO új stratégiai koncepcióját is megvitatták a HM Honvéd Vezérkar főnökével. Mint mondta, alapkérdés, hogy meghatározzák a NATO struktúrájának jövőképét, és mindezekről Lisszabonban is tárgyalni fognak majd.

Újságírói kérdésre az admirális kifejtette: az Afganisztánban szolgáló missziók elsődleges feladata az Afgán Nemzeti Hadsereg, valamint az Afgán Nemzeti Rendőrség kiképzése és felkészítése, valamint a kormány támogatása ahhoz, hogy képes legyen önállóan is kormányozni az országot. Az admirális Kandahar területére utalva elmondta: elsődleges cél, hogy az a kormány fennhatósága alá kerüljön, és ne lázadók kezében legyen.
Az admirális úgy fogalmazott: nem D-napról, vagy normandiai partraszállásról van szó, hanem egy hosszú folyamatról, amely során napról napra szélesítik ki a szóban forgó területet, ahogyan a kormányzat a hatalmat átveszi.
Az admirális, mikor Stanley McChrystal tábornok, a NATO-csapatok afganisztáni főparancsnoka leváltásáról kérdezték, úgy fogalmazott: tudomásul vették a személycserét, és úgy gondolják, David Petraeus tábornoknál megfelelőbb személyt nem lehet elképzelni a posztra. „A stratégiánk megfelelő, és folytatni fogjuk, a kialakult helyzettől nem fog változni, mindazonáltal hálásak vagyunk Stanley McChrystal tábornoknak azért, hogy e stratégia megvalósult", mondta Giampaolo Di Paola.

Kapcsolódó cikkek:
Budapesten tárgyalt a NATO Katonai Bizottságának elnöke
Magyarországon a NATO Katonai Bizottságának elnöke

Fotó: Dévényi Veronika