Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapás az emberi jogokra Amerikában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 17. 8:15

Súlyos csapás érte az alapvető emberi jogokat az Egyesült Államok és más országok részéről, amelyek a terrorizmus elleni háborúban kínzást alkalmaztak – állapította meg egy neves jogi szakértőkből álló csoport.

A Mary Robinson volt ír államfő, az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa által vezetett nyolctagú testület hétfőn közzétett jelentésében kiemelte: a világ egyik vezető demokráciája, az Egyesült Államok olyan intézkedéseket hozott a terrorellenes küzdelem jegyében, amelyek összeegyeztethetetlenek a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok alapelveivel.

A testület felszólította Barack Obama új amerikai elnök kormányzatát, hogy vállaljon vezető szerepet az emberi jogok és a humanitárius jog tiszteletben tartásának helyreállításában.

A 199 oldalas jelentés szerint az Egyesült Államok háborús szabályokat alkalmaz fegyveres konfliktus nélkül, és azokban az esetekben, ahol tényleges harc folyik, “eltorzítja, szelektíven alkalmazza és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi humanitárius jog általánosan kötelező szabályait, közöttük a hadviselés szabályaira vonatkozó genfi egyezményeket".