Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar kiképzőcsoport indulhat Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 17. 7:49

Felkészült az afganisztáni PRT-misszió folytatására a magyar honvédség – mondta a vezérkari főnök helyettese, Mikita János mk. altábornagy.

A honvédség felkészült, hiszen ez a misszió nagyon eredményes, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) tevékenysége elismert. Képesek vagyunk ezt a feladatot továbbra is ellátni – mondta Mikita János az MTI azon kérdésére, hogy a honvédség felkészült-e az afganisztáni misszió meghosszabbítására.

1595883946
A szükséges elemzések elvégzése után születhet tárcaszintű javaslat, majd kormányhatározat arról, hogy meghosszabbítják-e a missziót. A döntés összhangban lesz az afganisztáni szerepvállalásra vonatkozó középtávú koncepcióval, amelyet a minisztérium dolgozott ki, és az öt parlamenti párt támogat – tette hozzá a külügyi bizottság ülése után nyilatkozva.

Február elején Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta, hogy néhány hónapon megszülethet a kormánydöntés a tartományi újjáépítési csoport mandátumának meghosszabbításáról. A jelenlegi PRT mandátuma októberig szól.

Mikita János azt is hangsúlyozta, hogy az előzetes terveknek megfelelően, a kormánydöntés után újabb magyar kiképzőcsoport, úgynevezett OMLT indulhat Afganisztánba. A második Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport nagysága és feladatai nagyjából megegyeznek majd a már most is szolgálatot teljesítőével. Az új cél egy lövészzászlóalj kiképzése lesz – mondta az altábornagy.

A szövetségeseinkkel történt egyeztetéseket követően születik döntés arról, hogy mikor indulhat a második OMLT Afganisztánba, mint ahogy arról is, hogy az ország melyik részén teljesít majd szolgálatot – tette hozzá.

Mikita János azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy az Országgyűlés külügyi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a további afganisztáni magyar katonai jelenlétről szóló kormányjelentést és az ehhez kapcsolódó parlamenti határozati javaslatot.

1595883946
A kormány még tavaly decemberben elfogadott határozatában döntött az úgynevezett Különleges Műveleti Csoport (KMCS) és az OMLT kiküldéséről. A 16 fős KMCS feladatai közé tartozik a felderítés és a katonai segítségnyújtás, a 28 fős OMLT pedig az afgán hadsereg kiképzésében vesz részt.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot Afganisztán északi részén, Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.