Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatban, egymással, egymásért

Szöveg: Nagy András tartalékos szakaszvezető | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 11. 7:40

Összesen ötvenhat, az MH 1. Területvédelmi Ezred egységes alapkiképzést végző katonája vett részt kihelyezett gyakorlati foglalkozáson január utolsó, valamint február első két napján, Csobánkán.

3

A háromnapos harcászat fő célja az volt, hogy a kiképzendő állomány a különböző rajszintű mozgásokat tűzcsoportokra osztva a terepviszonyoktól függetlenül gördülékenyen tudja végrehajtani. A foglalkozásokat vezető kiképzők elsősorban a folyamatos és erőteljes kommunikációt követelték meg az állomány tagjaitól. Az egyes manőverek hatékony és biztonságos végrehajtása érdekében egyre gördülékenyebben együttműködő katonák a begyakoroltatás során a „tűz és mozgás!” parancsát követve többek között a szökellést, az elszakadást, a lefűződést, illetve a 360 fokos biztosítást gyakorolták három különböző helyszínen.

A javarészt az MH 1. Területvédelmi Ezred gödöllői központjában, részben pedig az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál (MH BHD) felkészülő állományt február 1-jén, Csobánkán meglátogatta Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, valamint Mudra József ezredes, az MH BHD parancsnoka. A katolikus tábori püspök a kiképzésük vége felé haladó, egyre fáradtabb, de fokozatosan csapattá kovácsolódó katonákat kitartásra buzdította.