Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadijáték Nápolyban

Multidomén Műveletek Városi Környezetben Koncepció hitelesítése

Szöveg: Dr. Mező András | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 11. 9:20

A Magyar Honvédség képviselői is részt vesznek februárban a Nápolyban zajló különleges hadijátékon.

hadjatek1

A NATO Szövetségi Transzformációs Parancsnoksága (ACT) 2014 óta tanulmányozza az urbanizációt és annak katonai hatásait. A koncepció, aminek fejlesztését szinte a kezdetektől magyar tisztek végezték, most újabb fontos állomásához érkezett el. A jelenlegi 0.8-as változatot a városi harc környezetét legjobban szimuláló virtuális körülmények között, tudományos igényességgel elemzik a hadijáték során, ezzel igazolva annak működőképességét és alkalmazhatóságát harcban. A kísérlet végeredménye lesz az úgynevezett validált koncepció 0.9, ami már kétségbevonhatatlan bizonyítékokkal mutatja be, hogy alkalmazása miképp javítja a NATO csapatok teljesítményét városi harcban.

hadijatek2

A kísérletnek a lehető legjobban kell tükröznie a valós műveleti körülményeket. Ez műveleti szinten csak virtuálisan lehetséges, mert a város fizikai tulajdonságai mellett az információs és humán rendszert is figyelembe kell venni. Ezeket az igényeket kielégítő „Expandable Wargaming Capability” (EWC) névre hallgató szimulációs modellt az ACT szimulációs szakembereinek irányításával a Calian konzorcium (SIM Front, a Cervus és a Cordillera) fejlesztette ki. A modell, a városi környezet modellezésén kívül, képes a katonai tevékenységeket bemutatni mind az öt műveleti doménben, és jelzi a hadijátékon belüli a saját erők (kék) tervek sikerét is.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tizenhat nemzet és szervezet 120 résztvevőjével zajló hadijátékán három kék összhaderőnemi műveleti tervezőcsoport párhuzamosan tervezi a NATO hadtestek, hadosztályok és dandárok légi-, szárazföldi-, tengeri-, kiber- és űr (had-)műveleteit a városban, a befogadó nemzet (zöld) támogatása és védelme érdekében, miközben az ellenséges erők (vörös) is megtervezik saját ellenműveleteiket. A három csoport által kidolgozott hadműveleti elgondolásokat betáplálják az EWC szimulációs modellbe, mely a következő 72 óra eseményeit szimulálja. A modell adatokat biztosít a csapatok manővereiről, a tűz-, légi-, kiber- és egyéb csapások eredményeiről és hatásairól (veszteségekről, harcképességről). A legfontosabb annak modellezése, hogy a városi harc milyen hatással van a város ellenállóképességére.

hadijatek3

A NATO összhaderőnemi műveleti tervezőcsoport állományát a Szövetséges Fegyveres Erők Összhaderőnemi Parancsnokság (Nápoly és Brunssum), a Szövetséges Gyorsreagálású Hadtest (ARRC-UK), a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) és a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokságának állománya alkotja.