Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunka

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. május 13. 9:07

Az Ócsán megtartott gyakorlatuk során közös erővel számoltak fel egy mérgező harcanyagot előállító labort az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár (KMD) katonái. Az együttműködés fejlesztése mellett a felkészítés fontos célja volt az is, hogy az állomány megismerkedjen a vegyi fegyverekkel szemben védelmet nyújtó speciális felszerelésekkel, illetve megszokja azok viselését.

202405_Magyar_Honvéd_borító

A két alakulat eljárásrendjét korántsem könnyű egy hullámhosszra hozni, hiszen a tömegpusztító (atom, biológiai, vegyi) fegyverekkel szembeni eljárások alapvetően nagy körültekintést igényelnek és időigényesek, míg a különleges műveleti egységeket a gyors, dinamikus cselekvés jellemzi. Ez a gyakorlat ugyanakkor kiváló lehetőséget biztosított az együttműködés finomítására, a készségek formálására. A KMD katonái rutint szerezhettek a védőruhában, gázálarcban végrehajtandó feladatellátást illetően, a vegyiharc ezred tagjai pedig a különleges műveleti csoporttal való kooperáció terén jutottak értékes tapasztalatokhoz.

A résztvevők a legkorszerűbb felszerelésben gyakorlatoztak, amely még a szupertoxikus idegmérgeket, illetve az egyéb agresszív anyagokat sem ereszti át. Az egyfajta pajzsként funkcionáló védőruházat fontos részét képezte a nemrég beszerzett – kategóriájában jelenleg a világ egyik legkorszerűbbjeként számon tartott – FM53 típusú gázálarc. Az Avon Protection által gyártott maszk magas szintű védelmet nyújt, segítségével (illetve a hozzá tartozó légzésrásegítőnek és oxigénpalacknak köszönhetően) akár belélegezhető levegő nélküli környezetben is végrehajthatók a műveletek, emellett természetesen kompatibilis a különböző katonai kommunikációs eszközökkel.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én, pénteken megjelenő számában!