Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunka

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 10. 20:48

Koszovóban két helyszínen, közel ötszáz fő részvételével tartottak komplex többnemzeti gyakorlatot. A kiképzési eseményre a magyar KFOR-kontingens 30. váltásának szervezésében került sor.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

A nagyszabású erőpróba kettős célt szolgált. Mindenekelőtt a koszovói sajátosságokon alapuló biztonsági kihívásokra és az ebből adódó feladatokra történő felkészülést, így például a szabad mozgás garantálásával, illetve a biztonságos műveleti környezet szavatolásával kapcsolatos teendők elsajátítását. Ugyanakkor ezzel a gyakorlattal zárult le a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) kötelékéhez idén júliusban csatlakozott román manőverszázad integrációja is.

A KFOR-kontingens jelenlegi váltásának állománya túlnyomórészt az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 2. Gránátos Zászlóaljából került ki, román partnerzászlóaljuk pedig az aradi 191. Radu Golescu Ezredes Lövészzászlóalj, amely az egyik századát felajánlotta a KTRBN kötelékébe.

Szent-Imrey Dávid alezredes, az MH KFOR Kontingens 30. váltásának parancsnoka ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: a Magyar–Román Békefenntartó Zászlóalj révén 25 éves múltra visszatekintő együttműködés csúcsosodott ki most azáltal, hogy a két fél közösen vesz részt a koszovói műveletben.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!