Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsaság és rugalmasság

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 11. 9:50

A katonai logisztika területén rendkívüli jelentőséggel bír a gyors anyagmozgatás. Ezt a célt szolgálják a honvédség frissen beszerzett technikai eszközei, amelyeket az Újmajorban megtartott közlekedésszakmai értekezleten mutattak be.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

A Magyar Honvédség új konténereinek és rakodógépének szemléltetését felvezető előadásában Fehér Ferenc alezredes, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság (MH LTP) Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökségének megbízott főnöke hangsúlyozta: a katonai logisztika rugalmasságot és gyorsaságot kíván. Erre a feladatra az összecsukható konténerek, illetve az ezek mozgatására szolgáló, felső megfogó-szerkezetes rakodógép a legjobb választás. A különböző szállítási alágazatok (légi, vízi, vasúti, közúti) találkozásánál létrehozott csomópontokról ezek alkalmazásával juttatják el a lehető leggyorsabban a szükséges felszerelést, árut, anyagot az ideiglenes táborhelyekhez, például a konvojtámogató központokhoz vagy a telepített vezetési elemekhez. A fel- és lerakodás dinamikusságát az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság állománya szemléltette. Fehér Ferenc alezredes ezzel kapcsolatban megjegyezte: jelenleg az egyes elemek kompatibilitásának tesztelése zajlik.

A rakodógép fő újdonsága az emelőszerkezetre szerelt teleszkópos kamera, ami nagy segítséget jelent a kezelő számára a rakományok biztonságos mozgatásában. Mint azt Rusznyák Dániel százados, az MH LTP Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökségének mérnök tisztje elmondta, az új technika segítségével rövid idő alatt nagy mennyiségű és tömegű áru vagy felszerelés mozgatható. A maximális emelési magassága 15 méter, ami azt jelenti, hogy a munkagép öt szabványméretű konténert képes egymásra helyezni.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!