Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Csendben, viharban éljen a haza”

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. október 1. 16:22

A Magyar honvédség katonai szervezetei közül elsőként a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) művelődési központ aulájában kapott helyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) huszonnégy kiállítási tablója, amely a magyar nők hadtörténelemben betöltött  szerepét dolgozza fel.

1595925338

A tárlat anyaga a komáromi Monostori Erődben megrendezett „Esélyegyenlőség Napjára" készült.
Cs. Kottra Györgyi, a kiállítás rendezője által válogatott festmények, fotók reprodukciójából álló tárlat a hazáért fegyverrel harcoló, a hadi eseményekkel összefüggő szolgálatot vállaló vagy forradalmár magyar nők tetteinek bemutatásával végigvezeti a nézőt – a középkortól, az 1848-as és az 1956-os forradalmon át egészen a napjaink békemisszióiban szolgálatot teljesítő katonanők helytállásáig – a magyar történelem jeles eseményein.

Az egyes korokat elkülönítve bemutató tablók jól érzékeltetik, hogy bár történelmünk minden korszakának hadi eseményeiben komoly jelentősége volt a nők szerepvállalásának – az egri nőktől az ’56-os forradalmár nőkig –, egyenrangú jelenlétük a honvédség szervezetében csak az utóbbi évtizedekben lett általánossá.

A szentendrei kiállítás október 17-ig tekinthető meg.

1595925338

 Fotó: A szerző felvételei