Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Csepp a tengerben az én naplóm”

Inter arma caritas – 526. adás

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. június 16. 12:33

„Isten azzal büntethetne minket a legsúlyosabban, ha minden kívánságunkat teljesítené.” Morus Tamás gondolataival köszönti a hallgatókat a „Fegyverek között a szeretet” műsor 526. adásában a szerkesztő, Fodor Endre.

Az adás tartalmából: befejezzük Nádasi Alfonz tábori lelkész Hadinapló című kötetének felolvasását, ezúttal Bőzsöny Ferenc tolmácsolja majd a hadinaplót bevezető történészi gondolatokat.

Nádasi_Alfonz_Hadinapló

Alfonz atya – aki nagyszerű tudós és paptanár, valamint Kodály Zoltán bizalmasa és lelki vezetője volt –, az egész napos munka mellett, illetve azután vetette papírra példamutató szorgalommal a mindennapok történéseit. Könyvében megrázó képet fest a magyar egységek siralmas állapotáról, a németek viselkedéséről, a zsidók kiszolgáltatottságáról, valamint az ostromlott Varsóról. „Csepp a tengerben az én naplóm. A történészek számára nem hiteles, mert csupa egyéni vélemény a látottakról és hallottakról. Ha eseményről írok, az úgy történt. Ha véleményt mondok, az megtámadható, de csak akkor, ha ellenkező bizonyítékot ad valaki. Egyébként nem fogadom el. Csak azt írtam, amit saját szememmel láttam és saját fülemmel hallottam" – írja a napló elején.

2024_0612_interarmacaritas_526_adas